Fără să știe, acest șofer a intrat cu viteză într-o depășire chiar în momentul în care a trecut prin dreptul unuia dintre cele mai moderne radare din Ungaria. Sistemele au fost montate în 160 de puncte fixe, pe cele mai circulate drumuri din țara vecină. Așezat pe stâlpi, deasupra drumurilor, fiecare radar este format din mai multe camere care înregistrează date diferite.
"Radarul furnizează informații cu privire la viteza de deplasare a autovehiculelor, date tehnice ale acestora, precum și informații referitoare la unele încălcări ale regulilor de circulație săvârșite de șoferi", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
"Camera destinată supravegherii liniei continue înregistrează abaterea. Prima cameră înregistrează viteza și numărul de înmatriculare al vehiculului", se explică într-un film de prezentare al Poliţiei maghiare.
Modernele sisteme sunt capabile să detecteze și dacă șoferul vorbește la telefon sau dacă nu poartă centura de siguranță. În plus, un fascicul laser scanează autovehiculul și realizează un model 3D al acestuia.
Astfel de sisteme moderne deja funcționale au fost montate inclusiv pe drumurile ce leagă Ungaria de România la doar câțiva kilometri de granița comună dintre cele două state. Șoferii români au aflat deja de noile radare.
"Trebuie să mergem mai cu atenție cu grijă, că radarele sunt foarte foarte performante filmează plăcuța de înmatriculare față, spate."
"Dacă conduci cu grijă și ai experiență în condus, mă gândesc că nu te afectează cu nimic."
Șoferii maghiari au păreri împărțite despre eficiența noului sistem radar din Ungaria.
"Aici șoferii circulă mai încet și respectă regulile, dar după ce trec, se poate merge ca și până acum."
"Sigur vor scădea numărul accidentelor, se vor diminua numărul lor."
"Mașinile care vin dinspre frontieră și trec prin Berettyoujfalu spre Debrețin, Budapesta, Solnok și Szeged - acestea sunt în jur de 2.200 pe zi", a anunţat Sandor Benko, primarul comunei Artand.
Amenda pentru șoferii care vorbesc la telefon este de 30 de mii de forinți, aproximativ 450 de lei. Nepurtarea centurii este sancționată cu maximum 20 de mii de forinți, adică 300 de lei, iar cea mai mare amendă - de 15 mii de lei - este dată șoferilor care depășesc pe banda de siguranță a autostrăzilor.
Cetățenii maghiari vor primi acasă procesul-verbal de sancționare; în schimb, cetățenii străini vor fi amendați doar dacă sunt opriți în trafic de polițiștii unguri.
Reporteri: Bogdan Costea, Diana Grad
Operatori: Robert Rezmuves, Gabor Szilagyi