Lenuța Cipleu se află la volanul autobuzului de aproape doi ani. Când s-a angajat, orădeanca de 36 de ani nici nu și-ar fi imaginat că va îndrăgi atât de mult această meserie, considerată până nu demult una exclusiv bărbătească.
"Pentru mine a fost o provocare și chiar îmi place ceea ce fac", recunoaşte șoferița.
Expresia "Atenție, femeie la volan!" nu se încadrează deloc în traficul orădean, spun călătorii. Pentru mulți dintre ei, prezența doamnelor la volanul autobuzelor cu care merg zilnic e o surpriză plăcută.
"- Mi se pare deosebit în Oradea față de unele orașe din țară unde în anii 60, 64 erau femei la volan pe autobuz.
- Vă simțiți în siguranță?
- 100%."
"De regulă femeile sunt mai atente, mai serioase pentru munca pe care o depune. Ele au fost șoferițe și pe vremea lui Ceaușescu. Și tractoriste au fost și pe buldozere."
În trafic sunt și alte doamne care se află la volanul unui mijloc de transport în comun. Un exemplu este Elena Gheorghe, o vătmăniță cu o vechime de 28 de ani. "Ne trezim la ora 3 şi jumătate dimineața ca să ajungem pe 4 jumătate în depou, dar ne-am obișnuit, fiindcă ne place."
Istvan Csuzi,directorul OTL, arată că "suntem foarte mulțumiți de munca lor. Absolut nicio diferență între munca unui bărbat sau șofatul unei femei la volanul unui autobuz; dimpotrivă, avem o doamnă care a demonstrat șoferilor cum se conduce cel mai economic."
În cadrul regiei autonome de transport local din Oradea sunt angajate 4 șoferițe de autobuz și 31 de vătmănițe.
Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş