Compania de termoficare a ajuns în această situaţie din mai multe motive: pierderile mari de pe reţea, sistemul învechit, proiectat în urmă cu 30-40 de ani, dar şi managementul defectuos. Toate au dus la un colapsul sigur al societăţii. Dar acest lucru nu îngrijorează conducerea Primăriei și nu îi afectează pe orădeni.
„Există stocurile necesare pentru a funcționa fără probleme în perioada următoare. Negociem cu furnizorii noile contracte și tarife pentru a funcționa fără probleme în perioada următoare", dă asigurări Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
După ce angajaţii Electrocentrale au luat doar 40% din salarii luna trecută, din cauza executărilor silite cerute de firmele către care CET are datorii, firma de insolvenţă caută acum cel mai bun mod de a eşalona plăţile şi debitele foarte mari. Totul, fără să se ajungă la faliment.
„Să știți că situațiile în care analiza a dus spre faliment au fost destul de rare, pentru că întotdeauna, chiar dacă situația este una foarte disperată, mai poți să speri că poți atrage niște fonduri europene, mai poți atrage niște investitori și ne ferim să propunem din start falimentul", spune Vasile Godîncă, asociat coordonator al Societăţii de Insolvenţă „Transilvania"
Ca să fie siguri că serviciul de termoficare va continua în Oradea, conducerea municipiului a înființat în urmă cu o lună Societatea Termoficare. Aceasta va asigura transportul şi distribuţia energiei termice. Noua societate îşi va începe activitatea după ce tarifele vor fi aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.