"Când m-am mutat în unitatea de pompieri și am stat cam o lună și ceva acolo, mi-a stricat tot sistemul meu de mâncare. Eram obișnuit să mânânc o dată pe zi, dar acolo la 7 dimineața - masă, la 10 dimineața - masă, la 1 - masă, la ora 4 - masă... și am plecat cu câteva kilograme în plus", spune dr. Raed Arafat, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătății.
foto: sighet247.ro
Momentele dificile, dar şi cele frumoase, care au marcat evoluţia serviciului de urgenţă din Bihor, au fost rememorate la o întâlnire festivă desfăşurată sâmbătă, în Băile Felix.
Printre ele, şi o întâmplare neobişnuită, care în 1995 a dus la înfiinţarea echipajului de descarerare. "Aflaţi prin ţară, comandantul pompierilor orădeni şi o delegaţie scoţiană au văzut o un autoturism care era transportat pe un trailer, fiind avariat, cu victima înăuntru, la un service ca să fie extrasă victima de acolo", îşi aminteşte dr. Hadrian Borcea, medicul coordonator al SMURD Bihor.
SMURD a fost la un pas de desfiinţare
Numărul personalului SMURD a crescut de la un an la altul, iar aparatura și mașinile erau tot mai performante. Însă zilele negre nu au lipsit. În 2008 a fost un moment extrem de dificil, când un ordin de ministru desființa SMURD, la nivel național. "Așa, printr-o semnătură se producea desființarea Smurdului. A fost o luptă extraordinară atunci", rememorează doctorul Borcea.
foto: crisana.ro
Și tot în același an toate maşinile SMURD Bihor au cedat, iar timp de o lună salvatorii nu au putut să iasă pe teren.
Din 1999, de când există date arhivate, până în prezent medicii, paramedicii şi asistenţii bihoreni au participat la aproape 70 de mii de intervenţii.
reporter: Andrea Crișan
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş