Prima plantaţie bio de goji din Europa se află la doar 15 kilometri distanţă de municipiul Satu Mare, în localitatea Ciuperceni. Proprietarul plantaţiei este Emeric Kolbaszer, care acum patru ani a primit 50 de mii de seminţe, în valoare de 500 de dolari canadieni, de la fiul său, stabilit în America de Nord.
În primul an a plantat 800 de arbuşti, iar efectele benefice ale fructului au simţite de membrii familiei şi de prieteni.
"Noi am testat în grup de 30 de persoane, familie, prieteni care pe baza analizelor medicale, deci nu poveşti, s-au arătat nişte rezultate fantastice", spune Emeric Kolbaszer.
Producătorul spune că fructul goji este folosit şi în tratamentul cancerului. Are şi un exemplu.
"O doamnă din Baia Mare a venit şi s-a rugat de mine ca la preot să-i dau. I-am dat ceai, băiatul, singurul ei copil, suferă de cancer şi cică l-a ajutat", își aduce aminte Emeric Kolbaszer.
Toţi sătenii din comună au aflat de fructul minune cultivat de vecinul lor.
Anul trecut plantaţia bio din Satu Mare a fost la un pas de dispariţie, după ce arbuştii de goji au fost atacaţi de o boală. Doar o cincime din plante au putut fi salvate, însă cele care au scăpat au înflorit mai repede în acest an.
Emeric Kolbaszer spune că plantaţia va produce în jur de şase tone la hectar. Are în plan să-şi extindă plantaţia pe o suprafaţă de 12 hectare şi să înfiinţeze asociaţia cultivatorilor de goji din România. Cheltuielile de amenajare a unui hectar pentru o plantatie de goji se ridică la aproape 10 mii de euro. Un kilogram de fructe proaspete de goji costă 3 euro.
reporter: Edina Szomoru
operator: Ciprian Platona
editor web: Adrian Laboș