Sinagoga neologă Zion din Oradea a fost construită în 1878 şi a servit comunitatea evreiască orădeană care, la vremea respectivă, reprezenta aproape un sfert din populaţia oraşului. Astăzi, din cei 33 de mii de evrei, au mai rămas doar 700. Cu trecerea timpului, clădirea din centrul Oradei a trecut în uitare, iar ultima slujbă evreiască a avut loc în urmă cu mai bine de zece ani.
"Este şi o recomandare religioasă: când o sinagogă nu mai are enoriaşi, ea să fie redată în folosul colectivităţii, în folosul oraşului în care există", spune Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea.
"Urmărim prin asta valorificarea patrimoniului de care dispune Oradea, valorificare din punct de vedere turistic, cultural şi artistic", explică Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
Cu banii din acest proiect va fi refăcută și o sinagogă din orașul maghiar Debrețin
Din valoarea totală a proiectului, care se ridică la 1,8 milioane de euro, 326 de mii îi revin partenerului de proiect, Comunitatea Evreilor din oraşul maghiar Debreţin, şi vor fi folosiţi tot pentru reabilitarea unei sinagogi.
"În momentul de faţă, faţada exterioară şi acoperişul sunt foarte degradate. Plouă înăuntru, ceea ce strică structura. Din acest proiect, le vom reabilita în întregime, fiindcă sinagoga este folosită şi acum."
În sinagoga orădeană se va înfiinţa un punct de informare turistică, iar clădirea va putea fi folosită pentru spectacole, concerte sau alte evenimente culturale.
În zilele următoare, va fi anunţat câştigătorul licitaţiei pentru executarea lucrărilor, care ar trebuie să fie gata în nouă luni. Celelalte două sinagogi din oraş sunt şi ele pe cale să fie redate comunităţii: cea de pe strada Mihai Viteazul a fost recent reabilitată în exterior, iar la cea de pe Strada Primăriei lucrările sunt în plină desfăşurare.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Monica Pop