Semne de boală în sistemul cardului de sănătate. Medicii orădeni spun că de o săptămână sunt probleme cu emiterea rețetelor

Data publicării:
sistem card

"Sincronizarea rețetei nu s-a putut realiza eroare pe serviciul raportare. The request failed. Deci, lipsă de comunicație între noi și casa națională."

De câteva zile acesta este unul dintre mesajele ce apar frecvent pe computerele medicilor din Oradea care încearcă să le prescrie rețete pacienților.

Elena Venter, registrator medical: "De săptămâna trecută, începând de vineri, zilnic nu mai puteam să prevalidăm și să încărcăm nici o rețetă. Pacienții erau nevoiți să vină 2-3 zile la rând pentru prescrierea unei rețete, pentru că de la 9 la ora 17-18 nu mai mergea nimic."

"Eu vin din Beiuș. Stau aici 2-3-4 ore și vin dimineața, la 7:30 - 8:30 sunt aici. Uitați, e 11 și nu am intrat. Asta toate mi le dă peste cap, stare de oboseală de neliniște", spune un pacient.

Dr. Maria Domuța, medic primar ORL: "Le scriem offline, dar eliberate offline nu le putem valida în timp util. Pierdem timpul, pacienții pleacă fără rețetă; dacă nu se prevalidează în timp util nu le pot elibera și atunci rețetele sunt luate cu bani și nu pe gratuitate sau compensare."

"La noi vin rețetele offline, că nu au fost validate, și foarte greu facem conexiunea cu casa și omul stă în medie un sfert, chiar o jumătate de oră până lucrăm o rețetă", confirmă Nicoleta Mureșan, farmacist.

Medicii sunt în pericol să nu fie plătiți pentru servicii, deoarece Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu decontează serviciile dacă prevalidarea nu se face în 72 de ore. În plus, sunt obligați să lucreze peste program, ca să consulte toți bolnavii programați.

Dr. Sorina Tămaș, medic reumatolog: "Faptul că nu merge sistemul, nu putem încărca rețeta - suntem obligați să spunem pacientului să aștepte. Suntem obligați să venim să validăm consultația după ora de program, ceea ce nu e normal."

"Suntem nemulțumiți pentru că trebuie să stăm aici atâta timp pentru o consultație."

Președintele Casei de Asigurări de Sănătate recunoaște că sunt momente în care sistemul cardului de sănătate nu funcționează la întreaga capacitate. Atrage atenția însă că:

Vasile Ciurchea, președintele CNAS: "Nu există să nu funcționeze deloc. Mă îndoiesc că vor dispărea total (sincopele din sistem - n.n.) pentru că în orice sistem informatic există sincope; și la bănci se întâmplă și în alte sisteme. En sistem informatic e o mașinărie, până la urmă."

Medicii orădeni spun că aceasta este cea mai lungă perioadă în care problemele s-au manifestat zilnic în sistemul electronic al cardului de sănătate.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...