Un pacient este transferat la Timişoara, pentru o intervenţie cardiovasculară care nu poate fi încă realizată la Oradea. Este un scenariu care, în ultimii 25 ani, s-a repetat cel puţin o dată pe zi la spitalul judeţean din Oradea. Ceea ce înseamnă mii de kilometri parcurşi lunar de serviciile de ambulanţă şi cheltuieli suplimentare ale aparţinătorilor.
"Din luna iunie toate problemele de cardiologie vasculară vor fi rezolvate la Oradea, astfel că pacienţii din Oradea şi judeţul Bihor să nu mai fie nevoiţi să meargă la Timişoara sau la Cluj", confirmă dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.
Şi asta va fi posibil prin înfiinţarea unei compartiment de chirurgie vasculară la Oradea. Totul a fost făcut din fonduri europene nerambursabile, printr-un proiect în valoare totală de peste 2 milioane de euro. Noul compartiment este dotat cu aparatură performantă de ultimă generaţie, fiind cel mai modern din România.
"O dată deschis acest compartiment, se vor putea face by-pass-uri aortofemurale, intervenţii chiar în fază acută în perfierie, care vor salva multe vieţi şi multe membre şi vor creşte calitatea vieţii pacienţilor noştri", susţine prof. univ. dr. Mircea Popescu, şeful clinicii de cardiologie Oradea.
Odată cu înfiinţarea noului compartiment de chirurgie vasculară, managerii spitalului s-au lovit de o problemă: lipsa specialiştilor. Pentru a-i atrage la Oradea, au apelat la medici din Tîrgu Mureş. Şi Primăria a dat o mână de ajutor, oferind medicilor trei case ale unui dezvoltator imobiliar, în schimbul unei diferenţe de preţ la cumpărarea trerenului pe care a fost realizată investiţia. Acestea vor putea fi folosite cu titlu gratuit pe toată durata contractului.
Conducerea Spitalului Judeţean din Oradea mai are nevoie de acordul Ministerul Sănătăţii pentru a face şi operaţii pe cord în această nouă secţie. Promisiunile sunt că acest lucru va fi posibil la finalul acestui an.
reporteri: Laura Breb, Gabriel Bonaciu
operatori: Darius Pop, Gabor Szilagyi