Temperaturile ridicate şi mai ales lipsa precipitaţiilor au afectat grav râurile din Bihor. Sunt cote foarte scăzute, iar debitul e foarte mic, anunţă specialiştii. Aceştia sunt convinşi că dacă vom avea parte în continuare de secetă, va fi atins un record negativ în ceea ce priveşte nivelul cursurilor de apă. Mai mult, dacă resursele nu vor fi gestionate corect, ar putea fi introduse restricţii de consum.
Considerat pol al precipitațiilor în România, la Stâna de Vale cad în fiecare lună, în medie 1500 de litri de apă pe metru pătrat. Situația s-a schimbat radical în prima jumătate a acestui an, când cantitatea de precipitații căzută în stațiune s-a înjumătățit. E încă o dovadă că 2017 este un an secetos spun specialiștii.
"Îl putem asemăna cu perioada 2011-2012, când în bazinul hidrografic Crişuri s-au înregistrat cele mai mici cantităţi de precipitaţii şi cele mai mici debite. Dacă situaţia meteorologică va continua - asta ce înseamnă: precipitaţii scăzute şi temperaturi ridicate - ne aşteptăm ca în decurs de o lună, o lună jumate să atingem şi debitele minime istorice", atrage atenţia Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri.
Specialiștii spun că nivelul râurilor din Bihor este foarte mic. Cea mai gravă situaţie se înregistrează pe Crişul Repede.
"În cursul anului debitul Crişului Repede este de 14 metri cubi pe secundă; în aceste zile însă, volumul de apă a scăzut la 8 metri cubi pe secundă", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
"Este foarte scăzut într-adevăr. Nu l-am văzut aşa de ani de zile, deşi pescuiesc pe Crişul Repede mai bine de 7 ani."
"Crişul Repede este dezolant, este de speriat. Nici măcar nu se mişcă, nu curge, nu are curgere seamănă cu o baltă pe cale de dispariţie", spune un orădean.
În acest context, specialiștii avertizează: dacă în perioada următoare vom avea parte de temperaturi ridicate și de precipitații reduse, este posibil ca în august să fie atinse minimele istorice din punct de vedere al debitelor. În plus, a crescut cantitatea de apă folosita în agricultură.
"Observăm o creştere a utilizării resursei de apă pentru agricultură şi pentru irigaţii. În ce priveşte consumul şi necesarul pentru populaţie nu există un deficit", dă asigurări Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.
"Dacă nu înţelegem atât ca autoritate publică, locală sau simplu cetăţean că resursa de apă trebuie gestionată în mod inteligent în această perioadă, da s-ar putea ca peste două luni de zile să ajungem chiar la restricţii de consum", avertizează Anca Mihociu.
Tot din cauza debitelor scăzute, pe Crișul Repede au crescut în exces algele și plantele acvatice. Pentru a curăţa albia râului, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri vrea să cumpere o platformă specială.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş