În cele aproape două luni de la începerea lucrărilor în Piaţa Unirii, muncitorii au decopertat asfaltul, au îndepărtat vegetația şi au scos bordurile. Reţeaua de termoficare a fost înlocuită, iar cea de canalizare pluvială a fost refăcută. Specialiştii veniţi din Italia au trecut la montarea pietrei cubice pe o suprafaţă de 20 de mii de metri pătraţi, între Biserica cu Lună şi Catedrala Sfântul Nicolae.
"Piatra cubică este amplasată pe un pat din patră spartă cu anumită granulaţie de anumite forme. În momentul de faţă piatra formează un evantai", explică Ioan Maghiar, managerul proiectului.
"Spărtură din aceeași rocă se va pune la rost și peste ea se va turna o rășină ca să se impermeabilizeze", completează viceprimarul Oradei Mircea Mălan.
În zonă au mai fost montate borduri din granit şi au fost amenajate rigolele pentru colectarea apei. Constructorii au pus la punct şi reţeaua pentru irigarea spaţiilor verzi din zonă.
"La fiecare copac în parte va exista un sistem de picurare şi zona gazonată va fi prevăzută cu aspersoare", spune Mălan.
Toate reţelele de apă, canalizare, electricitate, telefonie şi internet existente în Piaţa Unirii au fost înlocuite, "astfel încât o dată finalizată piaţa de suprastructură să nu mai fie necesare intervenţii la infrastructură", susţine managerul proiectului.
"La nivelul infrastructurii proiectul este undeva la 70% executat, însă în ceea ce priveşte partea de suprastructură suntem abia la început", a detaliat Marius Moş, directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Europeană.
Autorităţile dau asigurări că lucrările vor fi terminate în acest an, aşa cum s-a stabilit. Refacerea Pieței Unirii costă peste 4 milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş