Una dintre cele trei noi staţii de sortare a deşeurilor menajere din Bihor, conformă standardelor impuse de comisia de mediu a Uniunii Europene, va fi construită la Salonta.
"Avem construite deja fundaţiile pentru hala sortare şi şopron depozitare de baloţi. Suntem undeva la 20-25 la sută din lucrarea finală", susţine Matei Petruca, diriginte de şantier.
Noua staţie de sortare a deşeurilor trebuie terminată până în 2016.
"Indiferent că va fi gata staţia de transfer, din luna mai 2017 se va închide. Atunci, dacă nu va fi gata noi, suntem obligaţi să ducem gunoiul la Oradea", spune Iosif Popa, administratorul actualei halde de deşeuri din Salonta.
Ca să termine proiectul de închidere a gropile de gunoi existente şi construire a trei staţii de sortare şi patru staţii de transfer, Comisia Europeană I-a acordat administraţiei bihorene o prelungire de aproape un an.
"- Posibilitatea prelungirii execuţiei lucrărilor este permisă prin clauzele contractelor funcţie de neprevăzutele care pot să apară.
- Fără penalităţi, fără bani cheltuiţi din bugetul Consiliului Judeţean?
- Da, bineînţeles", confirmă Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Bihor.
"Acest proiect SMID aduce ridicarea calităţii serviciului de gestiune a deşeurilor şi în oraşele limitrofe Oradei şi a satelor care sunt arondate la aceste zone", consideră Zoltan Pasztai, directorul firmei ce administrează haldei de gunoi a Oradei.
După finalizarea lucrărilor, deşeurile menajere gata sortate vor fi aduse la Oradea. O staţie de tratare mecanico biologică va transforma în compost şi gaz în jur de 60 de tone de deşeuri reziduale anual.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Florin Lucuţa