Salarii motivante, posturi imediat ocupabile şi cursuri de calificare. Sunt condiţii pe care cei mai mulţi le-ar accepta imediat. Şi totuşi cei cărora le sunt oferite le refuză. Vorbim despre sudori, meseriaşi pe care firmele îi găsesc tot mai greu. Tinerii nu sunt interesaţi, aşa că ultimii sudori calificaţi se apropie de vârsta pensionării.
Noile reţele de termoficare a Oradei sunt realizate de sudori care se apropie de pensie. Firmele caută să angajeze tineri care să practice această meserie, dar aceştia sunt aproape imposibil de găsit.
"De vreo 15 ani nu am mai văzut nici un tânăr. Vârsta la care se găsesc la un moment dat sunt 45-50-60 de ani. Am fost la toate bursele locurilor de muncă. Dacă primim 10-15 CV-uri, nu rămân decât unul, doi", spune Daniel Hava, administratorul unei firme.
Este o situaţie pe care a observat-o şi Attila Rapoti, un sudor de 62 de ani, cu o vechime în meserie de peste trei decenii.
"De colegi tineri ar fi nevoie, dar nu sunt atraşi de meseria asta", spune bărbatul.
Instituţiile din domeniul forţei de muncã organizeazã cursuri de calificare pentru sudori, în timp ce angajatorii oferã salarii atragãtoare. Fãrã succes, însã.
"În judeţul Bihor dacă ne uităm doar pe această săptămână peste 8 companii, cu peste 30 de locuri de muncă, angajează. Salariile în aceste activităţi sunt comparabil mai mari decât salariile celorlalte persoane", susţine Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
"Majoritatea tinerilor spun că evită să practice meseria de sudor fiind speriaţi de condiţiile dificile de muncă", a transmis Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Ei par sã caute o profesie "mai bine plătită, dar mai puţină muncă, gen la un calculator sau ceva".
În afarã de sudori, specialiştii în piaţa muncii spun cã sunt la mare cãutare şi strungarii, instalatorii, stivuitoriştii ori lãcãtuşii.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa