Schi în siguranţă. Cum se face şi cât costă întreţinerea echipamentului

Data actualizării: Data publicării:
INTRETINERE_SCHI

Sporturile de iarnă pot fi periculoase dacă nu avem grijă de echipamentul pe care îl folosim pe pârtie. Înaintea fiecărui sezon de iarnă este obligatoriu să verificăm starea schiurilor sau a snowboardului şi să facem câteva lucrări de întreţinere. Nu sunt foarte scumpe, spun specialiştii, şi garantează o experienţă plăcută în vacanţa de iarnă.

 

Orice echipament de schi sau snowboard care ajunge într-un atelier specializat va trece printr-o fazã de evaluare.

"- Acesta e un schi care necesită un service complet.
- De ce?
- Pentru că prezintă foarte multe julituri care trebui umplute, canturile nu sunt deloc ascuţite şi nu ţin pe gheaţă sau în situaţii mai complicate."

Prima operaţiune este cea de degresare, prin care este înlăturată ceara din sezonul anterior. Apoi se trece la umplerea zgârieturilor cu un material plastic, topit pe talpa schiului. Surplusul este eliminat cu o racletă, după care urmează şlefuirea.

Ascuţirea canturilor este următoarea operaţiune importantă, pentru viraje şi opriri în siguranţă, mai ales pe gheaţă.

Ultima operaţiune este cea de ceruire. Indicată este folosirea unei ceri ecologice, care nu dăunează mediului înconjurător. Întregul proces durează sub 30 de minute, iar costurile nu depăşesc 50 de lei pentru o pereche de schiuri.

"E important să fie făcut cel puţin o dată pe sezon şi cel mai bine e să vină schiorii cu schiurile reparat la sfârşit de sezon. Atunci schiurile vor fi protejate pe toată durata verii", spune Călin Sanislav, administratorul unei firme de echipament sportiv.

Schiorii cu experienţă ştiu cât de importantă este întreţinerea corectă a echipamentului.

"- Pot să iau curbe mai uşor, prind mai bine pe zăpadă, alunecă mai uşor.
- Acordaţi atenţie echipamentului?
- Fără îndoială, da."

"Tot timpul să-şi verifice schiurile şi plăcile, tălpile să fie OK şi canturile. Legăturile să fie reglate", ne sfătuieşte Ştefan Balogh, de la Salvamont Cavnic.

Cei care nu vor să apeleze la serviciile unei firme specializate pentru întreţinerea echipamentului sportiv, pot să o facă singuri, acasă. E nevoie de o investiţie de până la 300 de lei, în care sunt incluse o menghină specială pentru schiuri, un aparat de ascuţit canturi, ceară şi raclete pentru îndepărtarea surplusului.

Reporteri: Bogdan Băcilă, Izabela Jurasko
Operatori: Robert Rezmuves, Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri