Satul românesc, „exportat" în SUA. Așezarea va fi construită în jurul unei biserici de lemn din statul Michigan

Data publicării:
sat america

Ideea satului tradiţional românesc s-a născut în 2010, atunci când Mănăstirea „Înălţarea Domnului" din Statele Unite a cumpărat în Michigan 27 hectare de teren, străbătute de un râu şi două lacuri. Acolo va fi ridicat un sat tradiţional românesc, iar primii paşi au fost făcuţi prin montarea a trei porţi cioplite în Bârsana. Anul viitor, în primăvară, va fi ridicată şi biserica de lemn donată de un om de afaceri din România. Printre cei implicaţi în proiect se numără şi Gheorghe Chindriș, un emigrant român originar din Maramureş. În țară a lucrat în domeniul minier, iar în Statele Unite - unde a obținut și cetățenia în 2004 - a fost angajat la o companie de roboți industriali.

Într-un sat românesc toate se învârt, totul se petrece în jurul bisericii. Am spus că pe acest domeniu minunat să punem câteva case tradiţionale româneşti, pe care teoretic să le construim începând cu anul viitor sau peste doi ani şi să fie un colţ de Românie", povesteşte Gheorghe Chindriş.

Proiectul ambițios le va aduce aminte românilor din America de tradițiile de acasă şi le va oferi șansa de a le transmite copiilor valorile țării din care se trag. Satul tradițional din Statele Unite depinde și de ajutorul pe care inițiatorii speră să îl primească din România. Din ţară ei vor primi planurile caselor şi aşteaptă eventuale donații pe care conaţionalii le-ar putea face.

„Am dori să fie o uliță a Maramureșului, ulița Ialomiței, ulița Bucureștiului, a Bucovinei și pe fiecare uliță să punem câte o căsuță."

Dragostea lui Gheorghe Chindriş o are pentru tradiții este cunoscută în satul natal, Ieud.

„Sunt comunități de români pe care el prin activitățile astea le-a strâns împreună și toți au haine tradiționale și duminică am văzut că se îmbracă la biserică", spune Gavrilă Chindriș, fratele lui Gheorghe Chindriş.

„A dus cu drag tot ce ne aparține nouă de fapt, Maramureșului, împarte cu bucurie cu prietenii de acolo, văd că portul popular a luat amploare", completează Anuța Chindriș.

Cele mai numeroase comunități românești din Statele Unite se află în statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Ohio, Michigan și Illinois.

Reporteri: Laura Breb, Diana Grad
Operatori: Kristian Kosa, Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri