Satul din inima oraşului Baia Mare

Data publicării:
muzeul satului BM

Simplitate, tradiţie şi farmec. Sunt cuvintele care descriu poate cel mai bine singurul muzeu din ţară construit în jurul unei biserici. Muzeului Satului din Baia Mare reprezintă, pentru fiecare turist care ajunge acolo, o incursiune înapoi în timp. 18 gospodării ţărăneşti şi o biserică veche din lemn veghează, din vârful unui deal, cochetul oraş Baia Mare. Indiferent de anotimp, o plimbare pe uliţele satului din mijlocul oraşului poate fi atât o sursă de inspiraţie, cât şi prilejul ideal de a evada din cotidian.

La doar câteva sute de metri de centrul istoric al oraşului Baia Mare, pe Dealul Florilor, se află Muzeul Satului. De cum intri pe poartă, în faţa ochilor ţi se aşterne o lume în care timpul pare să se fi oprit în loc.

"Așa cum ne place nouă să îi spunem, satul de pe deal sau satul din inima orașului, reprezintă de fapt întregul județ. Este o carte de vizită pentru toți cei care intră în Maramureș", spune Monica Mare, directorul Muzeului Satului Baia Mare. "Sunt peste 18 gospodării, peste 50 de monumente de arhitectură populară adunate aici din Țara Maramureșului, din Codru, din Chioar, din Lăpuș."

Deşi inaugurat abia la începutul anilor '80, povestea muzeului în aer liber începe cu aproximativ 5 decenii înainte.

"Prima construcţie din ceea ce reprezintă astăzi Muzeul Satului din Baia Mare este chiar biserica de lemn originară din satul Chechiş, care a ajuns aici în anul 1936, la iniţiativa episcopului greco-catolic de atunci", a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Odată cu ridicarea unui nou lăcaş de cult, localnicii din Chechiş au vrut să transforme vechea biserică în lemne de foc. Alexandru Rusu, episcopul Greco-catolic de la acea vreme, a cumpărat-o cu 1000 lei şi a salvat-o. Mulţumită lui, în edificiul vechi de aproape patru secole se ţin şi astăzi slujbe religioase duminica şi la marile sărbători de peste an.

"Îl păzim cu drag, îl păstrăm şi în jurul lui, de fapt, s-a format muzeul încet, încet", spune directorul Muzeului Satului Baia Mare.

Pe uliţele muzeului, plimbarea se transformă într-o adevărată călătorie în timp. Fiecare gospodărie spune câte o poveste - despre obiceiurile şi viaţa simplă de altădată, dar mai cu seamă despre oamenii care au însufleţit acele locuri.

"Este o casă cu 3 încăperi: tinda, camera de locuit și camera curată și cu prispa în partea din față a casei, prispă cu 7 stâlpi ornamentați cu semi-arcade", descrie Sanda Roman, muzeograf în cadrul Muzeului Satului din Baia Mare.

Casa "Bozânta Mare", după numele localităţii de origine, datează din 1847 şi a fost adusă în Muzeul Satului 120 de ani mai târziu.

"Această meșter-grindă traversează toată lungimea casei și practic este un element de arhitectură foarte important deoarece susține întreg acoperișul."

Pe cât de mici şi întunecate sunt încăperile, pe atât sunt de primitoare. "Ne aflăm în camera curată, aici o să găsim lucrurile cele mai valoroase ale familiei care a locuit în această căsuță", ne spune muzeograful.

Găsim aici de la lada de zestre, lampa de grindă şi masa în jurul căreia se aduna familia de Sărbători. "Căldura, fiind mai ușoară, urcă și pentru a fi mai confortabil somnul, paturile erau cu picioarele înalte."

Nu doar turiştii vin în vizită la Muzeul Satului, ci şi elevii clasei de arhitectură de la Colegiul de Arte din Baia Mare.

"Am venit să vedem niște clădiri, să desenăm, să facem niște poze pentru a studia mai mult arhitectura satului", spune un elev. "Pur și simplu mă gândesc la cum stăteau oamenii aici și asta mă impresionează foarte mult pentru că aveau atât de puțin și au făcut atât de mult", a remarcat o elevă.

"Elevii trebuie să vadă aceste lucruri, să le simtă. Le explic ce presupune tot absolut, componența caselor, interior-exterior, fac fotografii, întreabă, sunt foarte curioși", spune Rozalia Iuga, profesor de pictură Colegiul de Arte Baia Mare.

Muzeul Satului este an de an şi gazda mai multor evenimente: de la teatru la şură, proiecţie de filme, până la hore populare, concerte, expoziţii şi târguri în aer liber. Muzeul poate fi vizitat de marţi până duminică, de la ora 10 la 18, iar preţul unui bilet de intrare este de 5 lei pentru adulţi, respectiv 3 lei pentru copii.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...