În Poienii de Jos, aproape la fiecare casă găseşti pe cineva care prepară leacuri din plante medicinale. Oamenii au păstrat secretul moştenit din generaţie în generaţie, dar s-au adaptat şi nevoilor pieţei. Aşa a procedat şi Gheorghe Tirban, care a reuşit să-şi autorizeze produsele pe care le produce.
„Ca să le putem vinde şi comercializa avem un sistem autorizat de către Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică. În acelaşi timp avem notificări de la IBA Bucureşti pentru suplimentele alimentare”.
Şi cum locurile de muncă în zonă sunt şi aşa puţine, localnicii au ales să-şi dezvolte afacerile cu plante medicinale. De pe urma lor reuşesc să trăiască.
„Născut într-un mediu din acesta, nu ai ce să faci. Vrei, nu vrei, înveţi, e o chestie ca în legea junglei. Mergi mai departe, ai o speranţă să faci ceva pentru viitor", spune Alexandru Albuţ, fitoterapeut.
Afacerile rămân în familie, aşa că tinerii se pregătesc temeinic. Unii urmează cursuri speciale, ori chiar se înscriu la facultăţi.
„Am învăţat să cunosc plantele, să le culeg, la ce ore se culeg, cum se usucă, tot, tot, de la zero am luat. Chiar acum o să mă înscriu la ceva cursuri”, spune Mihai Albuţ, fitoterapeut.
„Unul dintre absolvenţi provenea dintr-o familie care are o astfel de afacere, chiar tema lui şi lucrarea de licenţă a constat în evaluarea potenţialului benefic a ceaiurilor recoltate din flora spontană. Oamenii au început să conştientizeze importanţa unei afaceri de familie documentate şi dezvoltate la standarde europene”, susţine Adrian Timar, directorul Departamentului Ingineria Produselor Alimentare.
În acest fel, unii dintre localnici şi-au transformat mica afacere cu leacuri naturale într-una de succes.
„Câţiva dintre dânşii chiar o fac la un nivel destul de ridicat; avem un exemplu în comună o familie care are 30 de angajaţi cu carte de muncă”, susţine Sorin Degău, primarul comunei Bunteşti.
30 de localnici s-au înregistrat deja ca persoane fizice autorizate, care au ca obiect de activitate comerţul cu plante medicinale.
Reporter: Anca Deac
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş