Șase culte creștine reunite în cadrul aceleași expoziții. Se întâmplă în Cetatea din Oradea, care găzduiește în perioada dinaintea Paștelui un eveniment unic în țară. În cadrul acestuia, reprezentanții celor șase culte au venit cu tradiții și obiecte bisericești legate de pregătirea și celebrarea Învierii Domnului.
Attila Lakatos, coordonatorul expoziției: "Facem un pic de istorie astăzi la Oradea. Șase comunități creștine ale orașului, cred că pentru prima dată, nu doar în istoria urbei, în istoria acestei țări, suntem împreună."
PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradei: "Este un semn al speranței, e un semn al bucuriei pentru viitor. Dar eu cred că cel mai important lucru nu este data sărbătoririi, ci credința noastră în Înviere."
"Este vorba de un singur concept: de unitate. Faptul că suntem toți aici împreună, toți, chiar dacă avem diferențe între ritualurile și tradițiile pe care le prestăm", spune Tiberiu Ciorba, muzeograf.
Inițiativa unei astfel de expoziții a venit de la reprezentanții bisericii romano-catolice, cãrora li s-au alãturat credincioși greco-catolici, ortodocși, evanghelici, unitarieni și evrei mesianici. Cu toții au prezentat obiceiuri și obiecte bisericești specifice sãrbãtorii pascale.
David Nagy, președintele comunității evreilor mesianici din România: "În România nu știu să fi fost o astfel de expoziție și este momentul, este timpul să arătăm că, în ciuda diferențelor, totuși credem în același lucru, totuși putem să fim împreună."
PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea: "Cel care ne unește este Isus Cristos. Și ne unește în Săptămâna Mare, în acest an cu totul special, când celebrăm Paștele toți creștinii deodată."
Cele patru sãli destinate expoziției au devenit neîncãpãtoare pentru enoriașii care au venit la eveniment. Expoziția pascalã poate fi vizitatã la Cetatea din Oradea pânã pe 4 iunie, când creștinii vor sãrbãtori Rusaliile.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța