O casă, câteva lămpi, niște mori de vânt, iar între ele, o replică a celebrului turn Eiffel. Toate par nişte jucării, create pentru a împodobi o lume de poveste. Puţini ştiu însă că în spatele lor stă munca migăloasă a unui bărbat cu o poveste tristă de viaţă.
Ioan Szucs are 50 de ani şi o răbdare infinită. E cea care îi permite ca în fiecare zi să decupeze în lemn piesă după piesă. Le lipeşte şi le transformă în obiecte decorative, pe care apoi le vinde.
"Mă linişteşte, plus iubesc foarte mult şi în plus mă ajută foarte mult cu un bănuţ pentru medicamente pentru că am ciroză de 14 ani", spune bărbatul.
Însă cu mulţi ani înainte, bărbatul căzuse în patima alcoolului. A fost cea care l-a făcut să piardă tot şi să ajung să trăiască pe străzi. Un om cu suflet mare i-a întins atunci o mână de ajutor şi i-a dat o casă şi o slujbă: îngrijitor la o bază sportivă din Oradea.
"L-am văzut pe acest om înainte pe Strada Republicii împingând un cărucior cu un băiat care este în imposibilitate să se deplaseze şi m-a impresionat şi lucrul acesta", îşi aminteşte Mircea Drăgoi, directorul administrativ al bazei sportive Voinţa.
Ioan Szucs a descoperit în scurt timp traforajul îi poate înlocui patima pentru băutură. Acum cinci ani a renunţat la alcool şi s-a dedicat lucrului cu lemnul. Ca să aibă din ce lucra aduna lădiţele aruncate de magazine. La început făcea veioze şi mori de vânt. Acum a ajuns să realizez piese din ce în ce mai complicate.
Pentru replica turnului Eiffel a lucrat două săptămâni şi a decupat peste 1200 de fereste.
Este o activitate care l-a salvat din ghearele alcoolului şi i-a redat viaţa.
Pentru că boala avansează, bărbatul este nevoit să vândă toate obiectele de lemn pe care le realizează. În acest fel face rost de bani ca să-şi cumpere medicamente.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş