A fi muncitor într-o fabrică nu înseamnă neapărat salarii minime pe economie şi condiţii de muncă ce lasă de dorit. În permanentă căutare de oameni, firmele din parcul industrial al Oradei oferă angajaţilor salarii motivante la care se adaugă transport gratuit, tichete şi chiar o masă caldă pe zi. Este şi exemplul celui mai mare angajator din parcul industrial care a luat decizia să mărească semnificativ salariile angajaţilor.
De patru ani, George Birou lucrează ca şi operator CNC pentru cel mai mare angajator din parcul industrial, firmă care furnizează componente pentru infrastructura telecom şi industria auto. Tânărul s-a calificat la locul de muncă şi a reuşit să obţină cea de-a treia licenţă care-i certifică nivelul de pregătire şi îi aduce un venit mai mare.
"Este un loc de muncă bine plătit, avem tot felul de calificări, bonusuri, licenţe care se obţin după un anumit termen de vechime. Eu acum am obţinut licenţa treia, am salariu de bază 2.400 de lei, performanţa 130 de lei şi restul bonusurilor care se adaugă la suma obţinută", a detaliat George.
Asta pentru că angajatorul oferă, în funcţie de nivelul de calificare obţinut, venituri în plus la salariu cuprinse între 200 şi 600 de lei. Iar de la 1 octombrie, salariul de încadrare pentru un operator producţie va fi de 1800 de lei brut.
"Nu ne-am aşteptat la această mărire, a fost o surpriză plăcută pentru toţi operatorii. Mă ajută foarte mult că m-am calificat la locul de muncă, iar cei 600 de lei în plus, având licenţa trei la care se adaugă celelalte bonusuri este bine şi am învăţat foarte multe", spune Raul Popa, operator CNC.
Îl completează Maria Popa, operator: "Pe mine m-a motivat acest lucru şi de asta am stat până acum pentru că nu sunt chiar tânără şi la o anumită vârstă te gândeşti oare mai stai sau nu mai stai, te motivează ori nu şi m-a motivat."
Compania îşi motivează angajaţii oferindu-le pe lângă salarii, şi sporuri de week-end şi de noapte, plata orelor suplimentare, bonusuri, tichete de masă, transport gratuit, prime anuale şi o masă caldă gratuită.
"Întotdeauna am căutat să balansăm investiţiile în tehnologie cu investiţiile în condiţiile de muncă şi remuneraţia angajaţilor", susţine Cornel Gregus, director de operaţiuni Faist Mekatronic Oradea.
"Un lucru important care ne bucură pe toţi este faptul că primim o masă caldă, nu ne gândim la a doua zi ce ne punem şi e bine că nu cheltuieşti un ban în plus pentru aşa ceva", spune Maria Popa, operator.
Şi pentru că se află într-o continuă dezvoltare, firma va angaja, în perioada următoare, peste 300 de oameni. Se caută ingineri, tehnicieni, mecanici, electricieni, sudori, frezori şi operatori CNC. În schimbul multiplelor facilităţi, angajatorul cere seriozitate.
"E foarte importantă performanţa, avem standarde de performanţă foarte, foarte ridicate şi pentru asta suntem dispuşi să oferim un pachet foarte competitiv", a declarat Adriana Gontariu, director Resurse Umane Faist Mekatronic Oradea.
În fabricile din parcul industrial lucrează peste 3.000 de persoane, cele mai multe din Oradea şi din localităţile limitrofe.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves