Spitalul Judeţean din Oradea are nevoie urgentă de 62 de medici. Cele mai mari probleme sunt la specializările chirurgie toracică, neonatologie și ORL. Anul acesta au fost organizate două concursuri de ocupare a posturilor, dar pe aceste domenii nu s-a prezentat nimeni.
"Mă gândeam că un post scos va fi foarte solicitat, vom avea mulţi candidaţi, dar nu a fost aşa. Probabil că, dacă se vor îmbunătăţi condiţiile, vom avea multe solicitări şi doctori de calitate", crede dr. Monica Sabău, şefa secţiei de neurologie a Spitalului Judeţean Oradea.
"Pentru a atrage medicii, mai ales în acele specialităţi deficitare, cu ajutorul primăriei le oferim cazare şi sperăm, întrând de anul viitor pe plata direfenţiată pe performanţă să le putem asigura şi salarii decente", spune dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judeţean din Oradea.
Medicii, plătiţi şi prin intermediul fundaţiilor
Maria Barbu a venit să lucreze ca medic neurolog la spitalul Județean din Oradea tocmai din Sibiu. A fost motivată de faptul că primăria i-a oferit locuință de serviciu și un salariu decent.
"Am venit pentru că am găsit o oportunitate profesională, ceea ce-mi doream, şi mă bucur foarte mult şi îmi place foarte mult. Am avut sprijin la conducerea spitalului şi la primărie în sensul de a-mi oferi locuinţă de serviciu", povesteşte doctorul Barbu.
Ca să îi motiveze să vină în Oradea, conducerea primăriei intenţionează să le ofere medicilor salarii ca în străinătate și vrea să ceară finanțare de la fundații. Astfel, pe lângă venitul de la spital, doctorii vor încasa bani suplimentari.
"Îi vom plăti din afara sistemului, din fundaţii, din Fundaţia pentru Sănătătate, o să avem contracte directe de acolo. Nu o să vină nimeni în Oradea la un salariu de 700 de euro, să se mute dintr-un centru universitar unde are o situaţie, unde are o clientelă", este de părere Ilie Bolojan, primarul Oradei.
Administrația locală a găsit șase case construite recent pe care le va pune la dispoziție medicilor care vor veni să lucreze în spitalele din Oradea.