Specialiştii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare Bihor au descoperit prezenţa trichinelei la porci sacrificaţi în zona Marghita şi Valea lui Mihai. În patru cazuri a fost vorba de carne de mistreţ.
Veterinarii atrag atenţia că primele simptome ale bolii sunt durerile musculare, greaţa şi umflarea ochilor. Dacă nu este tratată, boala este mortală.
De aceea verificările trebuie efectuate de fiecare dată când un animal este sacrificat la oricare din centrele din pieţele din Oradea sau la sediul DSV. În judeţ sunt disponibile centrele din Salonta, Marghita, Valea lui Mihai, Aleşd şi Beiuş, iar cei de la ţară se pot adresa oricărui medic veterinar concesionar.
Din păcate, spun autorităţile, doar unul din 4 porci sacrificaţi în Bihor sunt controlaţi în acest fel.
Aurel Indrie, purtătorul de cuvânt al DSV Bihor: "Cam 10 mii de examene în medie se fac anual la sectorul gospodăriei populaţiei. E destul de puţin faţă de 40 de mii de porci care se sacrifică pentru consum familial."
Oamenii au o explicaţie: "Dacă-l creşti de mic la tine, ai încredere în el."
Aneta Borbilău, asistent veterinar: "Animalul nu prezintă nici un simptom, nici carnea nu prezintă modificări. Este o boală care se transmite şi este periculoasă numai pentru om. "
Probele care trebuie aduse la control trebuie luate din muşchii pilieri, din diafragmă din zona intercostală şi cea a cefei. Un singur test costă între 9 şi 15 lei. Amenda pentru cei care nu efectuează controlul tricheneloscopic este de 2.000 de lei.