Tot mai mulţi refugiaţi din Siria, Irak sau Pakistan sunt prinşi la graniţa de vest a României. Statisticile oficiale indică o triplare a numărului celor care încearcă să forţeze graniţa pentru a ajunge în spaţiul Schengen. Cei mai mulți au solicitat azil în țara noastră, dar în realitate România e doar o etapă în drumul lor spre Occident. În cele din urmă, ajung în mâinile polițiștilor de frontieră.
Aproape că nu este zi în care la graniţa să nu fie prins un grup de transfugi. Proveniţi din zone de conflict precum Siria, Irak ori Pakistan, oamenii îşi iau familiile şi încearcă să forţeze frontiera româno-maghiară. Ajung însă în mâinile poliţiştilor de frontieră, care au constatat o triplare a numărului transfugilor faţă de anul trecut.
"Aproximativ 240 de persoane care au încercat să treacă fraudulos frontiera, anul acesta pe primele 5 luni avem 716 persoane. Cei mai mulţi sunt irakieni 495 de persoane. Celelalte cetăţenii sunt Siria, Iran, Pakistanul, Afganistan", spune chestorul Marin Bondar, şeful ITPF Oradea.
Cei mai mulţi dintre emigranţi sunt solicitanţi de azil în România şi au documente în acest sens. Însă ţara noastră e doar o etapă în drumul lor spre Occident. Cu ajutorul unor călăuze sau pur şi simplu de unii singuri, pornesc la drum şi încearcă să treacă graniţa pe câmp.
"Mă aflu la marginea unei localităţi de frontieră din România iar la 800 de metri de noi se află graniţa. Un loc unde în trecut mai multe persoane au încercat să treacă fraudulos", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea.
Poliţiştii de frontieră spun că tot mai des călăuzele înghesuie în remorcile de camioane zeci de transfugi pentru a-i trece astfel ilegal frontiera. Autorităţile şi locuitorii din astfel de aşezări de frontieră susţin că în cazul în care numărul acestor transfugi ar creşte, ar aduce serioase probleme localităţii.
"Pentru noi va fi o problemă foarte mare că dacă zilnic să zicem sosesc zece, nu spun o cifră mare, zece oameni zilnic pe care trebuie să-i cazăm să le asigurăm condiţii de viaţă, este aproape imposibil ca noi să soluţionăm această problemă", atrage atenţia Batori Geza, primarul comunei Borş.
Autorităţile de frontieră susţin că numărul refugiaţilor care încearcă să treacă din România în Ungaria ar putea scădea. Asta pentru că s-a schimbat ruta de deplasare a convoaielor de emigranţi asiatici din Serbia spre Croaţia.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş