Pe lângă bani și realizări profesionale, locul de muncă înseamnă stres pentru aproape toți angajații din România. O confirmă un studiu Dynamic HR, care arată că peste 99% din români acuză oboseală sau probleme de sănătate din cauza stresului de la slujbă. Soluţiile, spun psihologii, sunt odihna și activitatea fizică.
Timea Naghi are 21 de ani şi de un an este voluntar la Serviciul de Ambulanţă. Recunoaşte că "este foarte solicitant, tot timpul trebuie să stai la dispoziţia oamenilor, mai ales oamenii bolnavi sunt şi mai dificili".
De stres la locul de muncă se plâng aproape toți angajații din România. 99,7% din cei care au răspuns întrebărilor unui studiu online s-au plâns de stări de oboseală și de probleme de sănătate.
"Am remarcat că oamenii manifestă diferite simptome, cum ar fi durerile de cap, faptul că nu dorm bine, faptul că îi doare stomacul, au diferite probleme fizice şi psihice", spune Simona Nicolaescu, antreprenor Dynamic HR.
În opinia psihologului Corina Lupău, "o doză mai mică de stres, până la medie, nu ne afectează prea tare, ba chiar am putea spune că este sarea şi piperul vieţii. Pe de altă parte, dacă stresul este prelungit şi de durată, acesta are efecte atât în plan emoţional, ducând deseori la depresie, anxietate, stări aproape patologice de furie."
Cei mai afectați sunt cei cu vârste între 18 și 35 de ani. Psihologul Simona Hinţ are explicații pentru această situație: "Volumul mare muncă şi orele petrecute peste program la locul de muncă, lipsa siguranţei la locul de muncă, îngrijorările, chiar şi calitatea vieţii foarte scăzută în România. Sunt persoane care lucrează la două joburi."
Odihna și activitatea fizică sunt soluțiile recomandate de specialiști pentru stres.
"Simt stresul şi încerc să mă calmez făcând altceva; făcând sport şi ascultând muzică", spune un tânăr.
"Eu mă duc cu drag la serviciu, îmi place serviciul meu, îmi place ceea ce fac. Asta e, să vă placă ceea ce faceţi", explică o doamnă.
"Ar fi foarte important să avem anumite măsuri de igienă pe care chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă, cum ar fi regula celor trei "8", adică opt ore de somn, opt ore de muncă şi opt ore de odihnă", a explicat psihologul Corina Lupău.
Studiul a fost realizat de Dynamic HR pe un eșantion de 804 persoane cu vârsta peste 18 ani.
Reporteri: Bianca Firezar, Anca Deac
Operatori: Norbert Hegedus, Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş