Se aglomerează vămile de la graniţa cu Ungaria. Mii de români stabiliți în străinătate vin să-și petreacă sărbătorile acasă, în țară. În schimb, pe sensul de ieșire sunt tot mai mulți conaționali care se îndreaptă spre destinațiile de vacanță din Occident. Ca să evite aglomeraţia, Poliţia de Frontieră a suplimentat numărul agenţilor şi a deschis mai multe benzi. Aşa se face că în vama Borş, de exemplu, timpul de aşteptare nu a depăşit 20 de minute.
Puşi pe distracţie şi dornici sã ajungã cât mai repede acasã. Aşa erau mulţi dintre românii care au intrat joi în ţarã prin vama Borş. De la mii de kilometri distanţă, cei care lucreazã peste hotare vin încãrcaţi cu daruri pentru cei dragi.
"- Cu veselie ne întoarcem, nu? Ne întoarcem cu drag acasă, la cei dragi de acasă.
- Am văzut că aţi venit încarcat, ce aduceţi bun?
- De toate, tot ce se poate aduce, cu toate că se găseşte şi aici, în ţară, dar parcă când vin din afară, parcă au gust mai bun."
"- De unde veniţi?
- Din Italia.
- Aţi venit cu cadouri pentru cei dragi?
- Uitaţi-vă în spate, e plin.
- Ce aduceţi acasă?
- Cozonaci, bineînţeles italieni, dulciuri, ciocolate."
Conaţionalii noştri care lucreazã în strãinãtate recunosc cã, în ciuda greutãţilor, preferã sã trãiascã în afara ţãrii. Acolo veniturile mai mari, explicã ei.
"- Este foarte greu printre străini, ne privesc altfel, dar nu avem ce face. Aici în ţară la noi nu avem ce rezolva.
- Dar e mai bine din punct de vedere financiar?
- Da, foarte, mult mai bine."
"Românii se întorc acasă de sărbători, însă în vama Borş nu mai este aglomeraţia de altădată. Poliţiştii de frontieră lucrează la capacitate maximă şi fac controale pe patru benzi de circulaţie la intrarea în ţară, iar timpul de aşteptare nu depăşeşte 20 de minute", spune Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
"Pentru evitatea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ", a declarat comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.
La graniţa româno-maghiarã sunt 11 puncte de trecere a frontierei, cu 53 de benzi de circulaţie. Cãlãtorii sunt rugaţi ca înainte sã plece la drum, sã verifice timpul de aşteptare în vãmi prin intermediul unei aplicaţii online disponibilã pe site-ul Poliţiei de Frontierã.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves