În urmă cu trei ani România recicla aproape 4,5% din deșeurile adunate în municipii şi era pe ultimul loc în Uniunea Europeană. În schimb, Bulgaria și Ungaria atingeau o rată de 30%. Situația nu s-a schimbat de atunci. În Oradea, de exemplu procentul de colectare selectivă este de 4 la sută.
"Momentan în Oradea colectează numai cei care au un simț civic puțin mai dezvoltat", consideră Zoltan Pasztai, directorul haldei de gunoi din oraş.
"Când am ocazia respect și stau să pun ambalajele în locul potrivit pentru a fi reciclate."
"- Am început să reciclez de ani de zile, de când eram copil chiar. - Vi se pare important? - Foarte important. Mai ales acuma că avem atâtea locuri unde putem să reciclăm."
Ca să schimbe situaţia, autoritățiile orădene au apelat la sancţiuni. Acestea sunt cuprinse în noul regulament de salubritate care va intra în vigoare din aprilie.
"Acesta prevede și sancțiuni pentru necolectare selectivă respectiv între 300 și 500 de lei pentru persoane fizice și 500 și 1000 de lei pentru persoane juridice. Aceste amenzi vor fi date de către Poliția Locală", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Potrivit Ministerului Mediului, România, la fel ca și celelaltele state membre UE trebuie să atingă până în 2020 o rată de reciclare a deşeurilor de 50%.
Reporteri: Diana Grad, Mariana Gurgu Operatori: Constantin Gheorghiță, Gabor Szilagyi