Pentru o simplã discuție cu Ioana ai nevoie de un dicționar de specialitate. E pasionatã de fizicã încã din clasele gimnaziale.
"A fost o elevă foarte conștiincioasă, foarte serioasă, muncitoare și foarte dornică de a descoperi noul", îşi aminteşte Letiția Tătaru, fosta profesoară de fizică a Ioanei.
După ce a absolvit un doctorat în fizică aplicată în Olanda, a ajuns, cu ajutorul unei burse de studiu, la Centrul de Simulări și Procesarea Materialelor din cadrul NASA.
"Eu zic că, în primul rând, multă muncă, seriozitate și o grămadă de renunțări", îşi explică Ileana Cozmuța, succesul fiicei sale.
Ioana vorbește cu ușurințã despre explorarea spațiului și chiar despre o înființare a primei colonii umane pe Lunã. "Avem tehnologii pentru a merge pe Lună, avem tehnologii care ne-ar putea intermedia a trăi și a munci în spatiul cosmic. Avem tehnologii dezvoltate pentru a face minerit pe asteroizi."
Chiar dacã pentru mulți domeniul în care lucreazã Ioana pare desprins din filmele SF, pentru maramureșeanca de la NASA a devenit obișnuințã.
"Dacă, inițial, lucram mult mai mult pe partea științifică, partea de simulări sau partea experimentală, la momentul de față lucrez mult mai mult în termeni de strategie, de logistică", susţine Ioana Cozmuţa.
"Pe meritele ei a ajuns departe și tot respectul pentru ea și trebuie sã ne mândrim cu ceea ce a realizat", spune un vecin din Maramureş.
Visul Ioanei este că într-o bună zi își va putea folosi cunoștințele pentru a ajuta la revoluționarea lumii ș pentru a crea un viitor mai bun urmașilor noștri.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa