În satul Lazuri din comuna bihoreană Roșia, Floare Codoban se luptă din răsputeri cu tehnologia. La cei 68 de ani ai săi vrea să păstreze cu orice preț îndeletnicirea învățată de la mama ei. Pentru asta se bazează pe "arma" ei secretă: un război de țesut, vechi de mai bine de o sută de ani.
"Războiul îi foarte important pentru că ies culorile și lucrul e mult mai frumos decât la cele de cumpărat", explică Floare Codoban.
În timp ce tanti Floare se mândrește pe la târguri cu costumele populare făcute de ea, Rozalia Bot a primit aplauze şi aprecieri pe podiumul de la New York Fashion Week cu rochii a căror broderie a fost remarcată de criticii de modă. Ca să scoată în evidență farmecul ținutelor, designerul a ales broderia realizată de mama ei.
"Dacă ai, de exemplu, două modele de frunze și folosești aceleași culori, au aceeași linie trasată, nu se pot realiza identic. Fiecare bucată de broderie, chiar dacă este același model, aceleași ațe, aceleași culori, fiecare bucățică are identitate aparte și este particulară în felul ei", spune Rozalia Bot.
În România a început să i se dea tot mai mult credit și broderiei computerizate, care se realizează cu ajutorul unui soft și a unui aparat specializat.
"Se preia o fotografie cu niște imagini, cu niște flori, de exemplu, sau se pot creea aceste flori în softul de broderie. În mașinărie se introduce după ce materialul este fixat de un carton, cu ajutorul unui spray, se găsește mijlocul ramei respective. Se introduce pe mașina de brodat și se verifică dacă ațele şi culorile sunt cele pe care le-am ales", a detaliat Monica Muntean, administratorul firmei care face broderii computerizate..
Prețul unei broderii computerizate pornește de la 50 de lei și crește în funcție de complexitatea modelului ales de clientă.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş