Protestul angajaţilor minei a început marţi dimineaţa, la ora 8. 5 angajaţi, inclusiv doi directori executivi, au coborât în subteran pentru a verifica starea utilajelor şi nu s-au mai întors la suprafaţă. În scurt timp, la faţa locului au venit mineri şi angajaţi de la alte exploatări care s-au solidarizat cu acest protest.
Mina Băiţa Plai a fost privatizată în 2014 de African Consolidated Resources, deţinută de o companie listată la bursa la Londra. Reprezentanţii firmei susţin că aşteaptă de un an de zile licenţa de exploatare din partea statului român, care nu ar fi făcut nimic pentru a porni această exploatare.
Ministerul Economiei a reacţionat astăzi printr-un comunicat de presă la această criză. În comunicat se precizează că firma care gestionează mina Băiţa Plai a solicitat o asociere la licenţa deţinută de o mină a statului român. Aceasta nu poate fi însă acordată, susţin reprezentanţii ministerului economiei, pentru că firma privată are datorii faţă de statul român.
"În cazul solicitării făcute de compania African Consolidated Resources SRL de a se asocia la licență, aceste condiții nu sunt îndeplinite, având în vedere faptul că SC Mineral Mining SA, firmă preluată de African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băița SA" - se arată în comunicatul remis de Biroul de presă al Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.
În plus, verificările făcute de corpul de control al primului ministru anul trecut la mina Băiţa, deţinută de statul român, au scos la iveală grave neregului în funcţionare, susţin reprezentanţii ministerului economiei. Până la lămurirea acestor situaţii, cei care pierd sunt minerii, disperaţi că nu sunt lăsaţi să lucreze.
Protestul angajaţilor din Băiţa Plai este supravegheat permanent de o ambulanţă. O echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor s-a deplasat azi la mina Băiţa Plai pentru a verifica condiţiile în care se desfăşoară protestul.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă