Se vorbește italiană și se gătește românește zilele acestea în cinci restaurante din Baia Mare. Zece studenți în ultimul an la Institutul Gastronomic din Sardinia își fac practica în bucătăriile de la noi. Proiectul face parte dintr-un schimb de experiență culinară între o asociație socială din Maramureș și vestita școală din Peninsulă. Meniul este în mare parte românesc: de la ciorbă țărănească de porc sau rădăuțeană de pui, până la tocănițe și chiar prăjituri cu brânză.
Deși se face după rețete autohtone, mâncarea pregătită în aceste zile în bucătăriile mai multor restaurante din Baia Mare are, totuși, aromă mediteraneană. Și asta pentru că zece studenți în ultimul an la un institut gastronomic din Italia gătesc, cot la cot, cu bucătarii români din 5 localuri.
"- Aceste restaurante îi vor primi în practică 3 zile săptămâna asta.
- Ce fel de rețete pregătesc ei în aceste zile?
- Rețete tradiționale românesti și, bineînțeles, aș vrea să încercăm să dăm o tentă nouă sau o altfel de tentă preparatelor culinare românești", a explicat Arpad Ciorbă, managerul restaurantului social ASSOC.
Marika și Lorenzo au avut treaba multă în bucătăria restaurantului social unde se pregătesc, în medie, peste 500 de porții în fiecare zi.
"Am ajutat la supe și să pregătească felul de bază. Este frumos. Cu siguranță mă va ajuta să mă formez", consideră Lorenzo.
"Pentru mine este o experiență frumoasă; ei lucrează bine și noi cunoaștem o tradiție diferită", spune Marika.
În prima lor zi de practică și Elena și Chiara au gătit românește - ciorbă rădăuțeană de pui și prăjitură cu brânză.
"Este foarte distractiv și instructiv, mai ales că noi venim dintr-o altă cultură", spune Elena, studentă la Institutul Gatronomic din Sardinia. Colega ei, Chiara, a gustat ciorba rădăuțeană de pui şi a aflat că "este foarte diferită de a noastră, dar sunt două culturi diferite, așa că e și normal".
"Sunt foarte ascultătoare și foarte recunoscătoare că pot să învețe", a remarcat Simona Poruțiu, administratorul unui restaurant din Baia Mare.
Cei 10 studenți italieni sunt însoțiți de trei profesori de la Institutul Gastronomic din Sardinia.
"Am considerat oportun, ne place ideea de a aduce aici studenții noștri ca să vadă cum mâncați, ce este diferit, ce este frumos și, mai ales, ce putem învăța de la voi", a declarat Roberta Deiana, unul dintre profesori.
Proprietarii de restaurante din Baia Mare nu exclud posibilitatea de a-și recruta personal din rândul studenților italieni, mai ales că în România există un deficit în acest sens.
"S-au desființat foarte multe posturi, tineretul nu e îndrumat spre școlile postliceale sau profesionale de bucătari sau ospătari", a remarcat, cu amărăciune, Simona Poruțiu.
Studenții italieni vor rămâne în România până marți. Sâmbătă, la sediul ASSOC din Baia Mare, va avea loc o serată româno-italiană, unde participanții vor putea gusta preparate culinare atât din bucătăria românească, cât și din cea mediteraneană.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa