Peştera Gruieţ este doar una dintre 10 care vor fi deschise publicului prin acest proiect. Reţeaua va fi amenajată în masivul Pădurea Craiului, din nord vestul munţilor Apuseni.
"Avem de-a face cu un proiect care este o premieră națională. În zona munților Apuseni discutăm despre 2.000 de peșteri. Cele 10 peșteri evident reprezintă o mică parte din acestea", spune Florin Budea, purtător de cuvânt al CAPDD Bihor.
Cele 10 peşteri deschise publicului au lungimi şi niveluri diferite de dificultate. Toate sunt bogate în formaţiuni carstice, de o frumuseţe deosebită.
"Sunt atât peșteri mai accesibile și mai scurte de câteva sute de metri cât și peșteri mai dificile și mai lungi de până la 20 de kilometri. Unul din elementele proiectului este ca în Pădurea Craiului să existe un corp de ghizi locali, specializați pe ghidarea vizitatorilor în peșterile speoturistice", explică Paul Iacobaș, președintele CAPDD Bihor.
Pe lângă instruirea ghizilor, în cadrul proiectului vor fi amenajate şi trasee pentru parcurgerea în siguranţă a peşterilor. Importantă va fi şi evaluarea impactului pe care îl are turismul asupra microclimatului.
"În cadrul proiectului vom realiza planurile de management pentru aceste peșteri vom crea o sectorizare a acestora să știm în care e posibil ca vizitele să aibă loc când și cu ce frecvență", susţine Iacobaş.
"Ecoturismul este un trend în creștere la nivel european și internațional și faptul că Bihorul are o acoperire foarte mare de arii naturale protejate poate fi folosit în avantajul aducerii turiștilor străini", consideră Răzvan Dumbravă, directorul executiv al Agenției de Management al Destinației Bihor.
Banii pentru realizarea acestor obiective provin dintr-un grant oferit de Elveția prin intermediul programului Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă. Valoarea proiectului este de 84 de mii de franci elvețieni.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi