Pentru cei 80 de copii înscriși la școala de vară "Detectivii Naturii" fiecare zi e o nouă ocazie de a învăța ceva despre mediul înconjurător.
"Îmi plac foarte mult. E motivul pentru care vin la școala asta, că pot să stau în aer liber și nu stau toată ziua acasă. Și nu am ce face acasă."
"Copiii se plictiseau acasă. Au nevoie de socializare", spune un părinte. "E al doilea an în care îi aduc și presupun că dacă se va organiza și anul viitor, la fel vor fi prezenți."
Parcurile din oraș țin loc de sală de clasă, iar profesori sunt tineri din Spania, Italia, Turcia, Iordania și Bulgaria veniți prin programul Erasmus.
"Copiii din zilele noastre nu mai au nicio conexiune cu natura ca și acum câțiva ani, pentru că acum sunt prea focusați pe tehnologie, pe televizor, pe telefoane mobile. Au pierdut niște valori care sunt legate de natură", consideră Ilaria Gianolli, voluntară din Italia.
Cât e ziua de lungă, cei mici sunt prinşi în tot felul de jocuri. Voluntarii speră ca la sfârșitul vacanței copiii să realizeze cât de mult pierzi dacă îți petreci tot timpul în fața televizorului sau a unui computer.
"Acum ei se joacă Energizer, care îi face să fie mult mai activi, să înceapă ziua mult mai activi", spune Gozde Bayar, voluntară din Turcia.
"Foarte important este că pe întreaga perioadă a vacanței, între 8 și 13:30, de luni până vineri facem activități cu copiii, în sfera educației pentru natură, mișcare. Ieșim în aer liber, facem excursii, una pe săptămână", susţine Marius Hărduț, coordonator de proiect la Asociația Learning Communities.
Școala de vară a început în 23 iunie și se va încheia în 11 septembrie. Activităţile sunt destinate copiilor cu vârste între 6 şi 12 ani şi sunt gratuite.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves