Printre candidaţii din Oradea care vor fi evaluaţi după noul sistem de punctare se află mulţi liceeni de clasa a XII-a. Printre ei şi Robert, care studiază la profilul filologie-bilingv. Pentru că îşi doreşte să plece în străinătate are nevoie de un atestat Cambridge, care confirmă nivelul de cunoaştere a limbii engleze. Până în martie când va susţine examenul mai are timp să se acomodeze cu noile schimbări.
"Mi-am dat seama că timpul redus al probelor examenului şi numărul redus al probelor ajută atât elevii, cât şi cadrele care se ocupă cu organizarea examenului", spune Robert Ţiril.
În plin proces de pregătire e şi Alexandru. Recunoaşte că l-a mirat fuzionarea celor două secţiuni ale examenului: citirea şi folosirea limbii engleze.
"Combinarea celor două probe m-a uimit un pic şi am realizat că a devenit mai dificil examenul, deci am mai mult de lucrat ca să pot să îl obţin."
După noul format durata unui test va fi redusă cu 30 de minute la prima etapă - Cambridge English First - şi cu 40 de minute la cea de-a doua, Cambridge English Advanced.
"Modificările se referă la concentrarea timpului, reducerea numărului de itemi şi de întrebări şi păstrarea gradului de dificultate aferent nivelului avansat, respectiv nivelului C1", explică Angelica Morariu, profesoară de limba engleză.
Organizatorii susţin că noul tip de raportare a rezultatelor numit Cambridge English Scale oferă o descriere mai amplă a nivelului la care se află fiecare candidat.
Reporter: Diana Grad Operator: Cristian Rusu Editor web: Adrian Laboş