Duminică, 10 mai, votul va începe la ora 7 în cele 143 secții din Oradea și cele opt din Sînmartin. La urne sunt așteptați aproape 190 de mii de alegători în Oradea și puțin peste opt mii în Sînmartin. Urnele se vor închide la ora 23.
Au dreptul de a participa la referendum toți cetățenii cu domiciliul în cele două localități, care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepția persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
La vot vor putea participa și rezidenții care se înscriu până pe 7 mai pe listele speciale, aprobate de primari. Procedura e simplă: funcționarii de la primărie vor înregistra doritorii în tabele, care vor fi semnate și aprobate, iar apoi transmise către secțiile de votare unde își au domiciliul cetățenii cu flotant.
Cetățenii cu drept de vot vor participa la scrutin cu actul de identitate și în secția de votare pe raza căreia sunt arondați. Procedura e aceeași ca la alte procese electorale: pe baza actului de identitate electorii primesc un buletin de vot, pe care își selectează opțiunea, după care introduc buletinul în urna de vot.
Supravegherea procesului de votare intră in sarcina presedintelui biroului electoral al fiecărei secții. Acesta și membrii secției sunt cei care la finalul zilei de 10 mai vor încheia un raport care va conține numărului de alegători prezenți și opțiunile acestora. Informațiile și documentele se transmit Biroului Electoral Municipal, care este condus de un judecător. La fel se va întâmpla și în comuna Sînmartin.
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente. Alipirea se va produce dacă majoritatea cetățenilor cu drept de vot răspund cu DA la întrebarea adresată. Practic, trebuie indeplinite cumulativ cele 3 condiții.
Dacă referendumul va fi validat, autoritățile locale din Oradea și Sînmartin vor transmite Guvernului, prin intermediul prefectului, o scrisoare comună de intenție, împreună cu rezultatul referendumului.
„Fiind vorba de o lege organică, de organizare administrativă, atunci prima cameră decizională va fi Camera Deputaților, care, conform procedurii de organizare, poate vota și, bineînțeles, vor putea interveni cu privire la acest subiect comisiile de administrație din Camera Deputaților", a completat Claudia Timofte, directorul Cancelariei Prefecturii Bihor.
Ulterior, proiectul de lege va fi dezbătut și de senatori, iar specialiștii în legislație spun că întreaga procedură ar putea fi încheiată în toamnă.
Reporter: Laura Breb
Operator: Tiberiu Catrișcău