UPDATE4: Până la ora 21 au votat 35.575 de orădeni - 18,88 %.
UPDATE3: Prezența la vot în Oradea la ora 19 era de 15,2 % Prezența la vot în Sînmartin la ora 19 era de 40,2% Vă așteptăm la vot, secțiile de votare sunt deschise până la ora 23:00.
UPDATE2: Prezența la vot pe Oradea la ora 16:00 era de 10,68%, 20136 votanți. Prezența la vot în comuna Sînmartin este de peste 33 %.
UPDATE1: Prezența la vot pe Oradea la Referendumul Oradea + Sînmartin a fost la ora 13:00 de 6,2%, 11.687 votanți.
Procesul de votare a început la ora 7 fix. În primele ore de la deschiderea secțiilor, puțini au fost cei care au trecut pe la urne. Printre ei au fost pensionarii care s-au grăbit să-și exercite acest drept constituțional.
"Întotdeauna cam așa vin, de dimineață că nu prea am somn."
"- Am venit să-mi fac și eu datoria de cetățean.
-Pentru ce ați votat?
-Pentru o mai bună colaborare, să fim mai uniți."
"E un drept al cetățenilor, e păcat să nu venim, să ne exprimăm părerea indiferent în ce sens, da sau nu. Din punct de vedere economic va fi mai benefic atât pentru Oradea, cât și pentru Sînmartin."
"E un lucru extraordinar să mărim Oradea și să facem un oraș prosper și să fie în concurență cu cele două mari orașe Cluj și Timișoara."
La ora 10:00, prezenţa la vot în Oradea a fost de 1,5%, în Sînmartin de 5%. La urne s-au prezentat și primarii din cele două localități.
"Am votat pentru fuziunea dintre Oradea și Sînmartin și pentru prosperitatea orașului", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
"- Domnule primar, pentru ce ați votat?
- Pentru bunăstare, pentru dezvoltare, pentru viitorul copiilor noștri", a declarat Lucian Popuș, primarul de Sînmartin.
Nu doar cei care au inițiat proiectul de unificare au votat, ci și fostul viceprimar al Oradiei, Ovidiu Mureșan, care a fost numit în funcție din partea PSD: "În primul rând ca orădean, în al doilea rând ca membru în Consiliul Director a Asociației de Promovare a Turismului Oradea - Băile Felix, consider că ziua aceasta este o zi foarte importantă pentru toși orădenii, în consecință am ales să particip și eu la acest vot de referendum pentru alipirea comunei Sînmartin la Oradea."
Pentru ca referendumul să fie valabil este necesară ca la urne să se prezinte 30% din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale permanente atât în Oradea, cât şi în Sînmartin. Mai apoi este nevoie ca minimum 25% din voturile acetora să fie valabil exprimate și în plus, este obligatoriu ca jumătate plus unu dintre cei care votează să răspundă cu DA la întrebarea adresată.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş