UPDATE: Potrivit unui comunicat al Universităţii din Oradea, la referendumul de luni au votat 53.23% dintre alegători, adică 584 din cei 1097 trecuţi pe liste. Astfel, scrutinul este valid. 16.78% dintre votanţi au ales varianta concurs public, restul de 82.87% au votat pentru alegeri generale prin vot universal, direct, secret şi egal.
Rezultatul va fi validat de Biroul Senatului şi va fi comunicat Ministerului Educaţiei.
Chiar dacă anul de învăţământ se apropie de final, la Universitatea din Oradea mai e loc pentru schimbări la nivel de conducere. Cu gândul la un viitor profesional mai bun din punct de vedere economic, cadrele didactice au votat cea mai bună variantă de alegere a rectorului.
"Am votat pentru ca rectorul să fie ales de cadrele didactice care îl cunosc, îl sprijină."
"Cineva care să ne scoată puțin din situația dificilă în care ne găsim în legătură cu fondurile."
"Dacă erau criterii bine stabilite și la concurs, nu eram neapărat împotrivă, dar am votat pentru alegeri prin vot universal."
"Anul viitor urmează să aibă loc alegerile pentru funcțiile de conducere din universitate, iar pentru desemnarea rectorului trebuie ca comunitatea academică să opteze pentru una din cele forme prevăzute de lege, respectiv votul direct sau concurs public", spune Ștefan Herchi, președintele biroului electoral al Universității din Oradea.
Un punct de vedere au avut și studenții.
"Aceste alegeri trebuie să stimuleze din ce în ce mai mult studenții. Până la urmă să aibă drept la vot. Mi se pare mai corect."
Un astfel de referendum a mai avut loc în 2011. Atunci 11, 59% dintre votanți au optat pentru varianta de concurs public. Restul au ales votul universal.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş