De 20 de ori în jurul lumii, cu... ambulanța. Este recordul înregistrat de o autospecială a Serviciului de Ambulanță Bihor, care a strâns în cei 10 ani de funcționare aproape 800 de mii de kilometri. Și dacă vi se pare mult, vă spunem că doar anul trecut, cele 64 de ambulanțe din județ au parcurs peste - ATENȚIE! - trei milioane și jumătate de kilometri. În total, peste 100 de mii de solicitări. Iar toate acestea se traduc într-o degradare constantă a autospecialelor.
Au fost nu mai puțin de 100 de mii de solicitări anul trecut pentru Ambulanța Bihor: accidente, cazuri medicale ori transporturi de pacienţi. Mașinile salvatorilor au înghițit kilometri după kilometri, astfel că la finalul lui 2017 s-au strâns trei milioane și jumătate. Iar recordul este pe cale să fie bătut în acest an.
Liviu Sabău, directorul economic al Serviciului de Ambulanţă Bihor: "Anul acesta e în creştere. Avem aproape 2 milioane de kilometri pe primele 6 luni, la un număr de peste 55.000 de solicitări, ceea ce generează costuri destul de mari cu întreţinerea parcului auto."
Costurile în creştere sunt cauzate şi starea proastă a drumurilor, care provoacă defecţiuni tot mai dese ale autospecialelor.
Liviu Sabău, directorul economic al Serviciului de Ambulanţă Bihor: "Există reparaţii curente care se fac la o maşină care face peste 10.000 de kilometri pe lună. E normal şi la mecanismele de rulare să fie defecţiuni. Sunt anumite zone unde starea drumului este mai prostă, cum e zona de Marghita, unde defecţiunile sunt mai frecvente la capitolul direcţie. "
Şefii Ambulanţei Bihor au şi veşti bune. Ei susţin că în urma discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii, la sfârşitul acestui an aproximativ 30 de autospeciale noi vor ajunge în judeţ.
Reporter: Andrada Reşte
Operator: Florin Lucuţa