"V-aș recomanda ca întotdeauna când porniți pe traseu să vă informați foarte bine asupra traseului. În funcție de cât durează traseul, să vă informați de sursele de apă pe care le aveți."
Şi tot înainte de plecare, este recomandabil să anunţaţi o rudă sau un prieten care este traseul pe care îl veţi parcurge şi când vă veţi întoarce. Astfel, dacă v-aţi rătăcit sau v-aţi accidentat pe drum, alerta se poate da mult mai repede. În cazul în care vreţi să escaladaţi o stâncă, nu uitaţi să vă luaţi toate măsurile de siguranţă.
Alpiniştii spun că turiştii care aleg muntele ca destinaţie de vacanţă trebuie să ţină cont de condițiile meteo şi de dificultatea traseelor alese, dar şi de pregătirea fizică a fiecăruia. Protejarea naturii este un alt element important al unei drumeţii la munte.
"Focul se face în locuri amenajate. Dacă nu este loc amenajat, adunăm câteva pietre și facem un cerc de pietre. Locul să fie ferit să nu fie iarbă uscată sau altceva."
În Bihor sunt amenajate trei trasee via ferrata. Acolo, cei dornici de aventură pot parcurge zona pe cabluri, printre stânci. Din loc în loc sunt ajutaţi de scări sau poduri metalice.
Datorită peisajelor oferite în defileul Crișului Repede, pe traseele montane din Bihor vin anual mii de turiști din România cât şi din Ungaria.
Reporter: Gabriel Bonaciu Operator: Constantin Gheorghiță