De câteva secunde a fost nevoie pentru ca un câine să fie luat, oficial, în evidenţele autorităţilor locale din Oradea. Veterinarul i-a injectat sub piele un microcip, care îi conferă animalului un număr de identificare. Căţelul este doar unul din cei aproape 7 mii de patrupede din oraş, care vor fi marcate. În aceste cazuri este vorba despre animalele care au un stăpân.
"Microciparea este foarte importantă din punct de vedere al evidenţei câinilor la nivel de oraş: să ştim exact câţi sunt, ai cui sunt, cine-i deţine", spune dr. Aurel Petrehele, medic veterinar
"Deţinătorii lor vor fi sancţionaţi contravenţional în cazul în care îi lasă liberi pe domeniul public", a vertizează Mircea Stejeran, şeful Serviciului Lucrări şi Sevicii Publice din Primăria Oradea.
Marcarea cu cipuri a câinilor este o metodă gratuită şi obligatorie, prin care administraţia locală vrea să prevină abandonarea pe străzi a patrupedelor. Stăpânii care se opun riscă amenzi cuprinse între 600 şi 800 de lei.
100 de lei pe an - taxa pentru ca un câine să nu fie sterilizat
După luarea în evidenţă a câinilor, aceştia urmează să fie sterilizaţi de veterinari. Măsura nu este pe placul multor orădeni, obligaţi să suporte jumătate din cei 200 de lei, cât costă operaţia.
Cei care nu vor ca animalul să fie sterilizat trebuie să achite o taxă anuală de 100 de lei. Nu vor fi supuşi acestei operaţii câinii utilitari, cei de rasă sau cei pentru care medicul veterinar eliberează o adeverinţă care nu recomandă acestă procedură. Proprietarii de câini ce nu au fost găsiţi acasă de recenzori sunt înştiinţaţi să se prezinte la cele două puncte special amenajate în oraş.