UPDATE: În urma negocierilor dintre sindicaliştii CET şi administratorul societăţii Electrocentrale, cei din urmă au cedat şi au anunţat că nu vor tăia din salarii. La rândul lor, angajaţii au încetat protestul şi au reluat munca.
Angajaţii CET au mai suportat în acest an o reducere salarială: li s-a tăiat 15% din salariu la început de 2013. Nemulţumiţi că astfel salariul mediu net pe întreprindere este de 1.300 de lei, cu sporuri de noapte şi cu cel de disponibilitate cu tot, muncitorii au ajuns la capătul răbdării și au blocat accesul în curtea instituției.
„Sigur că nemulţumirea a fost în masă, oamenii au hotărât să nu mai intre la serviciu până când administratorul special şi casa de insolvenţă vrea să discute cu noi, cu liderii de sindicat", spune Mihai Gheorghe, liderul sindicatului Speranţa. „Dacă nu ne ascultă nimeni, oamenii s-au hotărât să nu intre nici astăzi, nici mâine şi soarta oraşului depinde de această centrală. Ei trebuie să ia o hotărâre în acest sens că altfel se pune lacătul."
„Vor să ne taie aproximativ 45% din venituri. Vom ajunge la un nivel de salarizare aproape de salariul minim pe economie, ţinând cont că aici se lucrează mai rău ca în mină."
„La anul, la 1 iunie am 25 de ani la CET. Am 1240 de lei. Vă vine să credeţi?", spune un angajat al CET.
Angajații nu l-au lăsat să intre nici pe administratorul special, numit de Primăria Oradea în fruntea companiei intrată în insolvență.
Actualul manager susține că protestul este o acţiune ilegală, mai ales că deja a făcut demersurile de negociere a contractul colectiv de muncă, în condițiile insolvenței. Tăierile bugetare sunt absolut necesare, fiind impuse de casa de insolvență numită de Tribunal.
Stănel Nicula, administratorul special al Electrocentrale Oradea: „Vorbim de o stare de insolvenţă şi nu putem vorbi de prime şi bonusuri altele decât cele din Codul Muncii. Am scris clar ce intenţionăm să negociem. Am explicat: dacă mâine s-ar tăia 45% din sporuri, altele decât cele din legislaţie, salariile lor ar coborî sub 1000 de lei, lucru care nu e posibil. Sunt conştient că fabrica nu poate funcţiona şi fără ei."
La ora 14 este programată o întâlnire între liderii sindicali și conducerea societății, în urma căreia ar trebui să se ajungă la un consens, în privința tăierilor salariale care vor fi făcute. Electrocentrale a intrat în insolvență în urmă cu două luni, când datoriile pe care societatea le-a acumulat au ajuns la peste 300 de milioane de lei.
Casa de Insolvenţă Transilvania, administratorul judiciar al Electrocentrale Oradea SA, a făcut în cursul amiezii mai multe precizări referitoare la situaţia de la CET.
"Deşi, potrivit legii, exista posibilitatea de a denunţa complet contractul colectiv de muncă, administratorul judiciar a ales păstrarea acestuia şi încearcă doar negocierea unora dintre clauze - anume diferitele forme de premiere a salariaţilor, propunând o suspendare a acestora pe perioada în care CET înregistrează pierderi, urmând ca acestea să reintre în vigoare de îndată ce pierderile de lichidităţi ale companiei vor fi diminuate. Până în acest moment nu s-a pus problema reducerilor salariale. Este firesc, însă ca o societate în insolvenţă cu probleme financiare să nu poată acorda astfel de bonusuri salariale", se arată în comunicatul casei de insolvenţă.
Aceasta a precizat că datoriile Electrocentrale se ridică la 353 de milioane de lei, motiv pentru care au fost amânate şi plăţile către creditori ai societăţii, au fost reduse tarife ori stopate dobânzi şi penalităţi.
reporter: Florina Fofiu, Laura Breb
operator: Darius Pop