Propunere | Debranșările se pot face în Oradea doar la case

Data publicării:
calorifer

Orădenii care locuiesc la casă se vor putea debranșa de la sistemul centralizat și vor avea posibilitatea să aleagă cum să-și încălzească locuințele. Excepție vor face cei din centrul istoric al orașului, cărora li se aplică aceeași interdicție ca și locatarilor de la blocuri, de a nu renunța de încălzirea oferită de centrala termică a Oradei. Totul face parte dintr-un proiect al autorităților locale, prin care sunt reorganizate zonele unitare de încălzire.

Potrivit unei hotărâri de Consiliul Local din 2003, Oradea este împărțită în două zone unitare de încălzire. În zona A sunt incluse cartierele de blocuri și mai multe cvartale de case unde furnizarea agentului termic este în mod obligatoriu asigurată de sistemul centralizat al orașului. În zona B, mult mai redusă ca suprafață, sunt cuprinse doar ansamblurile de case unde proprietarii au la dispoziție și alte variante de alimentare cu energie termică.â

Printr-un proiect aflat în dezbatere publică, autoritățile vor să reorganizeze cele două zone. Motivele sunt mai multe.

Mircea Mălan, viceprimarul Oradei: "Nevoie de siguranță în alimentarea cu energie termică pentru populație, investițiile care au fost făcute în reabilitarea sistemului și care sunt proiectate a fi realizate în viitor și reducerea poluării."

Edilii propun ca din zona unitară A să fie scoase mai multe străzi de la periferia orașului, unde sunt construite case. Proprietarii acestora se vor putea debranșa de la sistemul centralizat.

Stănel Necula, administratorul societăţii Termoficare Oradea: "Vorbim despre zonele de case unde densitatea de energie este mică, unde eficiența energetică este mică și unde investițiile specifice pentru a asigura condiții de confort și preț sustenabil sunt foarte mari."

Proiectul arată că doar casele din centrul istoric vor mai fi încălzite "de la oraş". Tot de la sistemul centralizat vor primi agent termic şi locatarii blocurilor din Oradea, cărora nu li se va permite debranşarea.

Stănel Necula, administratorul societăţii Termoficare Oradea: "Tot ce înseamnă zonă de blocuri va rămâne în zonele unitare și ne vom concentra pe investiții prioritare."

Autorităţile orădene au în plan și îmbunătățirea relației dintre locatari și administratorii de bloc. În ultimele luni au avut loc mai multe dezbateri cu cei peste 450 de persoane care ocupă în prezent o astfel de funcție. Potrivit unor noi reglementări, administratorii vor fi testați la fiecare doi ani.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri