Proprietarii a 400 de clădiri din Oradea vor plăti impozite de cinci ori mai mari în 2019

Data actualizării: Data publicării:
fatade reabilitat

2019 va fi un an mai scump pentru 400 de proprietari de clădiri din Oradea, nevoiți să plătească impozite de cinci ori mai mari decât până acum. Este vorba despre acele imobile care fie sunt abandonate, fie sunt într-o stare avansată de degradare. Banii astfel încasaţi vor fi folosiţi pentru creditarea proprietarilor de clădiri din centrul istoric care doresc să-şi renoveze faţadele.

Politica de supraimpozitare a ruinelor din Oradea a început în 2017, cu imobilele din zona centrală. Atunci 255 de proprietari au plătit biruri mai mari. Măsura va fi extinsă de anul viitor la întregul oraş. Astfel, 400 de proprietari de clădiri au de ales: fie plătesc impozite de cinci ori mai mari, fie găsesc o soluţie pentru a renova imobilele. 30 la sută dintre acestea sunt clădiri industriale, multe situate pe Calea Clujului sau pe Şoseaua Borşului.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Cât timp ai clădiri de tipul Avântul Oradea în zona centrală, zona Înfrățirea, Sinteza, gândiți-vă, pe Calea Clujului - numai câte clădiri sunt acolo, fosta fabrică de ulei și așa mai departe. Care sunt grav deteriorate și practic abandonate. Și credem, deci, că această măsură va fi un impuls pentru toți care sunt proprietari să facă ceva cu ele. Să le vândă, să-și caute parteneri, să demoleze, să reconstruiască, să-i schimbe destinația. Dar cea mai proastă soluție este să le lăsăm în continuare câteva zeci de ani în halul în care sunt acum."

Primarul Bolojan a vorbit și despre cele cinci proiecte transfrontaliere câştigate de administraţia locală. Aproape 15 milioane de euro vor fi investiţi în modernizarea Pieţei Cetate, în achiziţia de autobuze pentru societatea locală de transport și în dotarea spitalelor orădene. Cea mai mare sumă va fi alocată pentru construirea unui laborator de analize.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Acesta va colecta printr-un sistem de vacuum de la fiecare secție toate probele, vor intra în acest laborator fără ca operatorul uman să mai intervină și automat datele vor fi comunicate în format electronic."

Spitalul municipal va fi dotat cu un RMN şi un computer tomograf, care vor permite realizarea în cadrul unității sanitare a majorității analizelor medicale. Bani va primi şi Maternitatea din Oradea, care va beneficia de un bloc operator nou.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Finanțarea ne va permite să putem amenaja un bloc operator nou în clădirea nouă a maternității ceea ce ne va permite să eliberăm clădirea veche complet."

Contribuţia oraşului Oradea la aceste proiecte este de aproximativ cinci milioane de euro.

Reporter: Adrian Ciucuriță
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri