Ce au în comun un muzeu dedicat filmului "Pistruiatul", trecerile inteligente de pietoni și o aplicație care indică în timp real orarul autobuzelor și tramvaielor? Toate fac parte din lista inițiativelor pe care orădenii le pot vedea transformate în realitate, dacă vor fi finanțate din bugetul participativ al orașului. 42 de proiecte au rămas în cursa pentru cele un milion și jumătate de euro.
Printre cele 42 de proiecte se află cel al lui Bogdan Bondar, un student care a propus realizarea unei aplicații care să indice, în timp real, unde se afla fiecare autobuz și tramvai din oraș. Utilizatorii ar urma să fie notificați și când au loc întârzieri și motivele acestora.
"Ar fi foarte bine să se vadă și în timp real unde este un anumit autobuz sau un anumit tramvai. De multe ori trebuia să fac poză la orarele autobuzelor ca să știu când trebuie să mă duc și cât timp să aștept. La fel, la orarele tramvaielor era chiar mai complicat", spune Bogdan Bondar, inițiatorul proiectului.
Pentru că Grădina Zoologică reprezintă un punct de atracție important al orașului, Laura Bica s-a gândit să o facă mai vizibilă. Știe din proprie experiență că turiștii găsesc cu greutate, așa că s-a gândit să le faciliteze accesul, transformând spațiul dintre strada Matei Basarab și intersecția cu Bulevardul Decebal într-o zonă pietonală. Inițiatoarea mai propune realizarea în zonă a unor cadre metalice luminate.
"Am vrut cumva să dau valoare zonei respective, Grădina Zoologică fiind recent renovată, ca să fie un punct de atracție pentru vizitatori și cetățenii orașului. Zona nu e bine iluminată seara", susţine Laura Bica, inițiatoarea proiectului.
"Un alt proiect are în vedere realizarea unui muzeu dedicat primul film color românesc și celui mai popular din acea vreme, și anume Pistruiatul, care a fost filmat, în mare parte, în Oradea", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.
197 de proiecte au fost înscrise inițial în cadrul programului de bugetare participativă. Din ele au rămas 42.
"Ideea acestui program este de a-i ajuta pe orădeni și a le da ocazia să contribuie cu idei, cu proiecte, pentru înfrumusețarea orașului. Să fie ideile lor, puse în concret și votate de susținători", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Proiectele pot fi votate pe platforma online activ.oradea.ro, până în 9 martie, inclusiv. Apoi vor fi organizate întâlniri publice în cartiere, unde, de asemenea, se vor acorda punctaje. Valoarea maximă a bugetului alocat fiecărui proiect este de 200 de mii de euro.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță