Simfonia Marii Uniri este doar unul dintre proiectele Clubului Rotary din Oradea. Înfiinţat în anii de după Revoluţie, acest club reuneşte oameni de afaceri, artişti şi personalităţi ale vieţii publice din oraș, care încearcă să facă mai frumoasă viaţa celor năpăstuiţi. Doi dintre membrii Rotary Oradea au fost miercuri la Vocile Bihorului, unde au vorbit despre filosofia acestui club exclusivist.
Clubul Rotary Oradea a fost înfiinţat în anul 2000, de un grup de prieteni, cu scopul de a ajuta societatea prin proiecte caritabile şi nu numai. După aproape 18 ani, clubul are peste 40 de membri, din diferite domenii de activitate.
"Aş începe cu deviza noastră: a-ţi ajuta aproapele, a sluji mai presus de tine însuşi. Oriunde sunt oameni care au nevoie de ajutor moral şi material, oameni care ar face multe dacă ar fi sprijiniţi", a precizat Rareş Chiorean, membru fondator Rotary Oradea.
Concertul din Piaţa Unirii are scopul de a strânge fonduri pentru instrumentiştii din Republica Moldova, plătiți cu salarii şi de 100 de dolari pe lună. Contribuţia se va face pe baza invitaţiilor care costă între 50 şi 100 de lei. Cei care doresc pot direcţiona banii şi către reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic, afectat de incendiul de săptămâna trecută.
"Puteam să facem un proiect de strângere de fonduri, dar ne-am gândit să avem şi această ofertă culturală. Insist pentru că este un eveniment înaltă ţinută, dar şi de accesibilitate", a explicat Romeo Rîmbu, dirijor, membru Rotary Oradea.
Clubul Rotary Oradea a desfășurat mai multe proiecte sociale prin care a ajutat sute de bihoreni. Unul dintre cele mai impresionante a fost cel în care 1000 de persoane din mediul rural au primit ochelari.
"Unul dintre optometrişti, care era iniţial voluntar, a devenit membru. A văzut ce se întâmplă la noi, că facem ochelarii pentru 1000 de persoane din cele mai izolate localităţi, care nu au bani să vină la Oradea, darămite să îşi mai şi facă ochelari", a povestit Romeo Rîmbu.
Prima întâlnire a clubului Rotary a avut loc în Chicago, în februarie 1905.
Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Norbert Hegedus