Proiectul destinat străinilor care au drept de şedere în România va fi implementat pe o perioadă de 12 luni în judeţele Arad, Bihor, Caraş Severin, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş. Peste un milion de lei au fost accesaţi în acest scop, din fonduri europene, de Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România.
"Oferim atât ajutor financiar persoanelor respective, cât şi consiliere în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile cetăţenilor străini din România. Venim cu un pachet complet în ceea ce priveşte integrarea copiilor în ţară, şcoli şi grădiniţe, un pachet în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă", explică Elena Timofticiuc, manager proiect AIDRom.
Dintre partenerii acestui proiect fac parte şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Asociaţia Filantropia Oradea.
"Noutatea acestui serviciu este dată în primul rând de implicarea mai multor biserici în aceste tipuri de servicii", susţine Laurenţiu Lazăr, preşedinte Asociaţia Filantropia Oradea.
În Bihor sunt înregistraţi aproape 2700 de cetăţeni străini care au drept de şedere pe teritoriul României în diferite scopuri. Printre ei și un tânăr nigerian, student la Facultatea de Medicină din Oradea, care a venit în România în 2011. Sprijinit de un văr stabilit în țară, Olabode Ogunsanwo spune că le va oferi și el ajutorul străinilor proaspăt ajunși în România: "Aș vrea să ajut oamenii care vin noi în România să facă anumite lucruri, de exemplu cu procedura de şedere sau să caute chirii sau cineva care are nevoie de limba română, care nu ştie."
În cadrul proiectului vor fi formaţi 6 mediatori interculturali și se vor crea reţele judeţene de voluntari. În plus, vor fi organizate cursuri de formare pentru reprezentanţii instituţiilor publice din cele 6 judeţe cu atribuţii în domeniul asistenţei migrantilor.
Reporter: Romana Fărcaş
Operator: Constantin Gheorghiţă