Proiect | Integrarea străinilor din România, realizată cu bani europeni

Data publicării:
viata de strain

La finalul anului trecut, în România erau înregistrați peste 63.000 de străini care au ales să trăiască în țara noastră. 3000 dintre ei au statut de refugiați, în timp ce alții au ajuns la studii ori în scopuri culturale sau religioase. Printr-un proiect cu fonduri europene, statul român le acordă unui număr de 7.000 de străini sprijin timp de doi ani ca să învețe limba română și să-și găsească un loc de muncă.

Thaizu Arias și Yamileth Ponce sunt din Venezuela și s-au stabilit la Oradea anul trecut. Au venit în România ca misionari catolici, alături de cei doi copii ai lor. Adaptarea nu a fost grea deloc, spun sud-americanii. Au fost incluși într-un proiect amplu, prin care beneficiază de consultanță socială și juridică, de cursuri de învățare a limbii române și de sprijin în găsirea unui loc de muncă.

„Sunt ajutat în fiecare săptămână, am zilnic cursuri de limba română. La început a fost mai greu cu asimilarea cuvintelor, dar încet, încet, mă strădui să învăț”, spune Thaizu Arias.

Soția lui a început să gătească mâncare românească și spune că în Oradea își poate crește în siguranță copiii.

„Sunt mulțumită că am ajuns aici ca și misionară, copiii sunt fericiți. Este un oraș sigur, cu o securitate ridicată și vreau să rămânem mult timp aici”, susţine Yamileth Ponce.

Originar din Nigeria, Amos Aloba a ajuns la Oradea în 2011. Până acum a studiat medicina, iar din toamnă va începe rezidențiatul pe Radiologie.

„Am avut în jur oameni cărora le-a păsat de mine. Când ai organizații precum Filantropia care te ajută și lucrează ca tu să faci ceea ce trebuie să faci, atunci trebuie să reușești.”

La finalul anului trecut în România erau înregistrați 60.496 de straini, posesori ai unui permis de ședere și 3.029 de persoane cu statut de refugiați. Peste 7 mii dintre ei, aflați în șase județe din vestul țării (Bihor, Arad, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți) vor beneficia de un proiect în valoare de 2,2 milioane de lei prin care vor fi ajutați să se integreze.

„De la informare până la activitățile culturale de a cunoaște țara, de a se integra în societatea românească, de a-și găsi un loc de muncă, de a invăța limba română”, explică Elena Timofticiuc, managerul proiectului.

Banii necesari provin din fonduri europene. Timp de doi ani, beneficiarii au parte de plata asigurărilor de sănătate, de subvenționarea costurilor pentru creșă sau grădiniță, decontarea unor servicii medicale și de cursuri de dezvoltare personală.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri