Proiect european: în şcoli să fie folosite produse bio şi locale

Data publicării:
mancare sanatoasa

Pe mesele copiilor din şcoli şi grădiniţe nu ajung mereu cele mai sănătoase alimente. Este semnalul de alarmă pe care îl trag mai mulţi profesori universitari din Oradea, care militează pentru folosirea produselor locale şi bio şi mai puţin a celor de import. De vină, spun directorii de şcoli şi grădiniţe, ar fi legislaţia care nu le permite să se aprovizioneze direct de la producătorii autohtoni, dar şi cei care livrează mâncarea pentru că aleg marfă mai ieftină din afara ţării.

Câţiva zeci de directori de şcoli şi grădiniţe, dar şi părinţi au participat la o lecţie deschisă despre ce înseamnă alimentaţia sănătoasă şi cum pot să le asigure micuţilor hrană de calitate.

"Un meniu sănătos în care să încercăm să schimbăm margarina cu brânză, să schimbăm pâinea cu amelioratori cu nişte pâine care este făcută în casă, să nu mai cumpărăm roşii, morcovi, legume din marile magazine unde ştim foarte bine că vin din import", spune chef Tiberius.

"Copiii sunt atraşi de culori şi cu cât mâncarea este mai colorată, ea este mai atractivă pentru ei. Dar din punct de vedere nutriţional, culorile înseamnă nutrienţi şi dacă tu ai zece culori în farfurie, chiar dacă nu de fiecare dată, înseamnă că ai o varietate mai mare de nutrienţi", explică Teodora Czentye, specialist în gastronomie.

Proiectul Erasmus Plus denumit sugestiv "Taste of life, regional healthy food in schools" câştigat de cadrele didactice de la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea în parteneriat cu unităţi de învăţământ din alte cinci ţări europene, tocmai asta îşi propune: să încurajeze folosirea produselor sănătoase şi locale în preparatele servite copiilor în grădiniţe şi şcoli.

"Nu cred că există un control foarte mare al calităţii produselor care ajung în meniurile copiilor. Cred că firmele de catering pot să achiziţioneze orice şi cred că preţul este cel care dictează în acest moment, inclusiv calitatea acestor produse", este de părere Anamaria Supuran, coordonatorul proiectului.

Un exemplu de bună practică vine din Olanda, ţară parteneră în proiect, unde şcolile au adoptat deja o politică legată de mâncarea care poate fi cumpărate din cantine.

"Au scumpit preţurile măncării şi ale băuturilor nesănătoase şi le-au ascuns, astfel încât copiii să trebuiască să le găsească mai greu, iar produsele sănătoase sunt mai uşor de găsit şi sunt mai ieftine", a precizat Peter Van Der Baan, partener în proiect.

Directorii de şcoli din România spun că o astfel de practică e greu de implementat la noi ţară, unde legislaţia îi obligă să scoată serviciile la licitaţie.

"Pentru instituţiile de stat orice achiziţie se face prin SEAP. Or, marile magazine îşi permit să-şi distribuie marfa prin SEAP, prin licitaţie - de aceea, de multe ori suntem obligaţi să facem achiziţii cu produse care nu sunt 100% bio, produse aduse din afară", susţine Georgeta Druţa, director adjunct al Colegiului Naţional "Iosif Vulcan" din Oradea.

În prezent, părinţii plătesc pentru meniurile copiilor între 7 şi 12 lei. Dacă ar folosi produse bio şi autohtone, preţurile ar urca considerabil, spun reprezentanţii firmelor de catering. Aceştia recunosc că iau mai mult produse din import pentru că sunt mai ieftine.

"- S-ar dubla dacă aţi folosi doar produse bio?
- Posibil că da."

Concluziile proiectului vor fi transmise Ministerului Educaţiei şi Ministerului Agriculturii care ar putea cere aplicarea lui în unităţile de învăţământ.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani