Lansat în 1968, conceptul de bacalaureat internațional este implementat în peste 3200 de şcoli din 145 de țări. Motivaţi de rezultatele obţinute în străinătate, parlamentarii români vor să introducă programa internațională în școlile de stat din țară. Condiţia este ca unităţile de învăţământ să asigure profesori care să predea disciplinele de bază într-o limbă străină.
"Obstacolul de limbă va fi un impediment, dar, chiar și așa, deși proiectul pare elitist, până la urmă probabil că vom avea profesori dispuși să învețe o limbă străină și să predea", este de părere Alin Creangă, profesor de limba română.
Elevii au posibilitatea să aleagă între bacalaureatul clasic şi examenul internaţional.
Cei care vor opta pentru bacalaureatul internațional își vor alege 6 materii pe care le vor aprofunda în ultimii doi ani de liceu. Examenul constă în 6 probe scrise, dar și în lucrări de cercetare științifică și activități social-culturale.
Bacalaureatul internațional, supravegheat de profesori din străinătate
Examenele vor fi supravegheate de specialiști veniți din străinătate, fapt care, cred profesorii, vor elimina suspiciunile de fraudă. Elevii sunt de părere că bacalaureatul internaţional le va oferi şanse mai mari să studieze la o universitate de prestigiu din străinătate.
"Sunt dornici să studieze afară iar un bac care chiar să le recunoască la nivel internațional competențelor dobândite pe timpul liceului ar fi foarte benefic pentru ei", spune profesorul Ovidiu Marc.
Pe lângă materiile obligatorii, elevii care vor să dea bacalaureatul internaţional sunt obligați să participe și la activități de voluntariat. Un exemplu este cel al liceenilor austrieci care în luna octombrie au muncit la ridicarea unei case în Oradea.
reporter: Claudiu Mihuț
operator: Constantin Gheorghiță