Ninsoarea care a început să cadă încă din cursul nopții au creat mai multe probleme în traficul rutier. În Bihor se circulă în condiții de iarnă pe mai multe șosele, în timp ce pe DN1, în județul Cluj, traficul a fost întrerupt din cauza a două camioane care au derapat în cursul dimineții.
foto: INFO TRAFIC jud. BIHOR/ Mădălin Hinț
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în judeţul Maramureş se circulă îngreunat din cauza ninsorii pe trei drumuri:
- pe DN1C, între localităţile Valea Chioarului şi Mesteacăn,
- pe DN18 între localităţile Baia Sprie şi Sighetu Marmaţiei,
- pe DN19, în zona Pasului Huta.
În aceste zone se acţionează cu utilaje de deszăpezire.
În judeţul Cluj, pe DN1-E60, traficul rutier a fost reluat în jurul orei 9:15 pe ambele sensuri la km 506, pe raza comunei Căpușu Mare, la intrare în localitatea Dumbrava. În această zonă două autocamioane au derapat în cursul dimineţii, ceea ce a dus la întreruperea traficului. Ulterior, circulația a fost reluată doar pentru autovehiculele de mici dimensiuni, alternativ.
Se semnalează, în continuare, precipitaţii sub formă de ninsoare.
Pa autostrada A3 Turda – Gilău se semnalează ninsoare slabă, însă carosabilul este curat iar valorile de trafic sunt reduse.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române le recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare - dezaburire funcţional etc).
În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste prudenţă sporită, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, polei, gheaţă sau mâzgă, să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor concrete de drum.
De asemenea, este necesar să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din față, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.
Editor web: Adrian Laboș