Nici până miercuri seara protestatarii de la societatea orădeană de transport în comun (OTL) şi angajaţii care au oprit lucrul nu au ajuns la o înţelegere. În aceste condiţii, e posibil ca şi mâine transportul public din oraş să fie paralizat. O reacţie dură la adresa acţiunii de protest de la OTL a avut primarul Ilie Bolojan. Acesta a calificat protestul drept un şantaj şi a ameninţat cu desfacerea contractelor de muncă ale celor care nu se întorc la lucru.
Ilie Bolojan, primarul Oradei: „Este o acţiune pe care o cataloghez anormală şi iresponsabilă care nu este în nici un caz în interesul oraşului Oradea.”
Aşa a caracterizat primarul de Oradea acţiunea angajaţilor OTL în urma căreia transportul în comun din oraş este paralizat de două zile. Edilul susţine că negocierile dintre sindicat şi şefii societăţii erau în curs, iar şoferii şi vatmanii puteau munci în continuare.
Ilie Bolojan, primarul Oradei: „Deşi o parte din angajaţii OTL au dorit acest lucru, un grup de forţă practic nu a permis ieşirea autobuzelor şi tramvaielor blocând ieşirile din baza OTL. Conform contractului colectiv de muncă chiar în condiţii de grevă controlată sau nu, este nevoie de asigurarea unei ponderi de 30 % din transportul public.”
Primarul spune că societatea de transport local are ca acţionar unic oraşul prin consiliul local. Astfel că în fiecare an sunt oferite OTL subvenţii de 4 milioane de euro, la care se adaugă încă 500 de mii pentru investiţii. Bolojan susţine că salariile medii la OTL sunt cele mai mari dintre toate companiile la care consiliul local este acţionar.
„Citesc câştigurile medii brute: OTL : 2818 lei mediu brut pe lună. Termoficare, 2638 de lei, compania de apă 2586, ADP 2176 de lei.”
Bolojan susţine că o majorare salarială nu poate fi făcută decât ţinând cont de veniturile la bugetul oraşului.
„Având în vedere că bugetul total al municipiului Oradea creşte cu 5%-7%, este clar că nu putem aloca nişte creşteri de subvenţii mai mari decât acestă creştere pe care o are în mod natural. Nu putem aloca din buget sume cu 20%-30% mai mari pentru OTL sau alte proiecte ce nu aduc dezvoltare.„
Primarul orădean a precizat că persoanelor care vor bloca ieşirea maşinilor şi tramvaielor în cursă li se va desface contractul de muncă după acumularea a trei absenţe nemotivate. La asta se adaugă o serie de măsuri menite să reducă cheltuielile pentru acordarea măririlor solicitate.
Ilie Bolojan, primarul Oradei: „Anumite restructurări de personal. Două categorii prima săptămâna viitoare ar putea fi votată de consiliul de administraţie 25-30 de persoane.”
Potrivit edilului, vor fi operate reduceri ale frecvenţei cu care mijloacele de transport în comun vor circula în oraş şi scăderea numărului de şoferi şi vatmani.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş