Ministerul Dezvoltării are grijă ca banii europeni să fie cheltuiţi legal. De aceea, a verificat contractele din toate primările din ţară. Unde s-au găsit nereguli, ministerul a cerut o parte din bani înapoi. E şi cazul primăriei Oradea, care are de returnat în jur de 500 de mii de euro. Cei care gestionează proiectele europene nu sunt însă de acord cu decizia ministerului.
„Gestionarea corecţiilor financiare se face prin contestarea lor, atât la Minister, la autoritatea de management şi dacă este cazul o vom face şi în justiţie", spune Marius Moş, directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională Oradea.
Contestată a fost şi returnarea unui procent din cele 2,5 milioane de lei pe care municipalitatea le-a cheltuit pentru reabilitarea Pasajului „Vulturul Negru". Iar Primăria Oradea a avut câştig de cauză. Corecţia de 5% pentru renovarea pasajului Vulturul Negru a fost aplicată după ce municipalitatea a cerut firmei ca toţi muncitorii care au lucrat la acest proiect să aibă atestate de lucru cu instalaţii electrice.
„Ulterior, în urma faptului că am demonstrat că este perfect legal şi chiar indicat să ceri acea autorizaţie, Ministerul a renunţat la corecţia financiară aplicată. Până la urmă se poate să combatem şi să anulăm aceste corecţii financiare", explică Marius Moş.
Printre proiectele cu bani europeni care au suferit corecţii financiare în Oradea se numără realizarea Parcului Industrial, renovarea liceelor „Avram Iancu" şi „Lorantffy Zsuzsanna", reabilitarea unui centrul de cazare temporară şi înlocuirea reţelelor de termoficare din oraş. Ca să evite să dea banii înapoi, Primăria Oradea încearcă să motiveze Ministerului Dezvoltării condiţiile impuse în contracte. Cea mai mare pagubă ar reprezenta-o returnarea a peste un milion de lei, imputat proiectului Parcului Industrial, pentru realizarea lucrărilor.